16 Iunie 21

POSTAREA ASTA ESTE DESPRE DUREREA DE A VEDEA SUFLETE PIERDUTE

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu - Matei 10:32
POSTAREA ASTA ESTE DESPRE DUREREA DE A VEDEA SUFLETE PIERDUTE
Ma apuca disperarea cand vad cat de lipsiti idei suntem in lupta de marturisire in spatiul virtual. Vorbesc de BOR si de cei care incearca TOTAL PROSTESTE sa zica ceva pe net.
Sigur, lucrul asta are mai multe cauze:
1. Sinodul nu a fost inca informat ca traim in secolul 21 si ca cele mai mari companii din lume sunt cele care actioneaza in spatiul virtual. De asemenea nu au fost informati despre URIASUL IMPACT pe care il are internetul in zilele noastre.
Probabil ca s-au prins ca sunt unii care fac multi bani pe net fiind "influenceri" , dar pur si simplu nu sunt CAPABILI sa aduca pe unii care se pricep la asta si sa intre pe net si sa faca marturisire  si (de ce nu ????) si niste bani atat de necesari din moment ce aproape tot clerul cerseste non stop bani de la cine apuca.
2. Sinodul pare ca este PARALIZAT in fata ofensivei care se desfasoara pe net de catre adeptii yoga, reiki, zodii si cam tot ce-ti trece prin cap, care s-au adaptat PERFECT la spatiul virtual. La acesti MESERIASI, BOR opune niste ......(si nu zic cuvantul ca sa nu mai dea ochii peste cap pietistii) care nu pot explica CLAR MARETIA ORTODOXIEI  in fata acestor vome de spiritualitati. Si in plus linistiti in constiinta lor ridica din umeri si zic ceva de genul "are grija Domnul" in timp ce astia rup din trupul Bisericii nenumarate suflete atat de valoroase in fata Domnului pe care-l invoca. NU alergam DELOC dupa oaia pierduta.
3. Exista o atitudine de non combat in fata "concurentei". Adica ne comportam ca si taximetristii care injura UBER ca le iau clientii, dar nu incearca sa schimbe NIMIC ca sa remedieze situatia. Adica servicii mai de calitate decat cele prestate in prezent, o masina mai curata si desigur UTILIZAREA TEHNOLOGIEI DISPONIBILE. Asta desi avem Biserica despre care Hristos ne-a promis ca nu poate fi biruita de nimeni. Desigur cu conditia sa fim vicleni ca serpii - ceea ce CLAR nu suntem.
4. Majoritatea calugarilor si o parte din preoti au senzatia ca folosirea internetului este ceva satanic. Am intalnit un calugar la Frasinei care sustinea ca la telefon nu vorbesti cu persoana pe care o apelezi ci cu dracu ce imita vocea celui cu care tu vrei sa vorbesti. Acest ...... trece drept un om duhovnicesc. Eu stau si ma gandesc ce ar fi facut Sf. Apostol Pavel sa fi avut la indemana facebook si youtube. Ar fi catehizat imperiul roman in 6 luni. Pentru ca era inteligent.
5. Exista o puternica convingere ca manastirile, despre care Sf Ioan scararul zice ca trebuie sa fie lumina mirenilor, trebuie sa creasca vaci si sa rame in pamant pana ii baga pe monahi in spital pentru hernie de disc sau inghinala. Asta numindu-se "ascultare". Daca vine unul mai plapand sau mai sensibil nu rezista si cei cu brate tari o sa zica despre el ca l-a alungat Duhul Sfant. 
Sigur ca daca-i iei la bani marunti sunt VARZA la cunostintele despre ortodoxie. Astia sunt genul care vin si dau cu crucea peste degetele femeilor care au pe maini inele si asa isi imagineaza ca o sa le atraga la Domnul. Sunt mari specialisti in mustrari.
Nimaniu nu-i trece prin cap sa dea si ascultari de genul SA CITESTI sau SA SCRII. Zici ca e interzis!
Imi aduc aminte de Sf. Sofronie care a primit ca prima ascultare la Sf. Munte sa invete limba greaca. Asta pentru ca erau destui capabili sa dea cu sapa.
Parafrazand pe Sf Ap Pavel ma intreb si eu - Oare toti suntem vacari? Oare toti suntem agricultori? Oare toti suntem ciobani?etc.
Nu este nimic rau in a face asta dar ce facem cu cei ce napadesc netul ?
6. Mai exista si o asa zisa "smerenie" in sensul ca cei care ar putea sa faca asta se dau pacatosi si incapabili de a invata pe altii. Foarte rar traiesc ceea ce spun - adica smerenia invocata.
SI eu sunt de acord cu aceasta teorie numai ca aici eu nu vorbesc despre a da lectii de crestinism unora ci de a combate ereziile despre care am vorbit si care incanta lumea: Yoga, Reiki, Zodii si alte parascovenii. SE pune fff gresit problema iesirii la bataie cu invazia neo satanista.
7. Mai exista si specia pe care Pr Nicolaie Tanase o numeste crestinul utopic. Adica aia care asteapta sa faca Domnul totul si ei se dau rugatori. Asta e ca si cum Hristos le-ar fi spus Apostolilor ca dupa ce s-a pogorat Duhul Sfant la Cinzecine ei nu mai trebuie sa faca NIMIC ci sa astepte ca Domnul o sa le trimita la ei pe cei ce vor sa se converteasca. O tampenie!
Pai si ce e de facut?
Pai o sa va dau 3 exemple despre cum se face asta PE BUNE si nu manelistic ca pe meleagurile noastre:
A. Sinaxele Pr Efrem Vatopedinul - staretul unei manastiri din Sf Munte. Credeti ca a inebunit? Eu cred ca a realizat pe ce lume traieste desi e in Sf Munte. Ati observat ca pe langa audienta (pentru care deja poate incasa bani) la fiecare sinaxa recomanda niste carti? De ce credeti ca face asta? Pentru ca aceste carti sunt ziditoare, pentru ca INDEAMNA LA CITIT , si (DE CE NU???) pentru ca face niste bani din asta.
B. Sinaxele Pr Zaharia Zaharou de la Essex. 
Cei din Essex au devenit un brand ortodox mondial care traiesc din drepturi de autor din cartile Sf. Sofronie si ale parintilor de acolo care se ocupa cu scrisul de carti. De asemenea la fiecare sinaxa parintele citeaza din cartile Sf Sofronie si le recomanda.
C. Un caz care ma bucura ENORM este cel al Pr Serafim Aldea de la manastirea Sf Celti - Mull din Scotia. Acest parinte a reusit sa faca o manastire ortodoxa care sa atraga vorbitori de limba engleza la monahism. A reusit sa stranga fonduri si aproape toata activitatea asta se desfasoara pe net si in turnee care au ca scop strangerea de fonduri IMPREUNA CU CATEHIZAREA. Mi se pare EXTRAORDINAR ce a reusit sa realizeze acest parinte. TOTUL PE NET. 
Si va intreb - puteau toti cei invocati sa faca aceste lucrari de nivel planetar fara ajutorul Lui Dumnezeu?
Sa ne lumineze Domnul!
PS
Va rog abtineti-va de la comentarii pietisto - sentimentale despre smerenie, ascultare, etc. Credeti-ma ca stiu LA PRIMA MANA ce insemna asta.
Nu am facut decat sa-mi exprim profunda durere referitoare la pierderea multor suflete si la starea de letargie care a dus si duce la asta.

Text: Cătălin Rusu (foto)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe