30 Martie 23

POST ÎNSEAMNĂ A NU MÂNCA

   Adam și Eva în Grădina Raiului au primit cei dintâi rânduiala postului, iar această rânduială a fost de a "nu mânca" un anumit fruct. 
   Deși fructele în gândirea noastră sunt considerate a fi de post, totuși în înțelesul vechi al cuvântului "post" înseamnă a nu mânca sau cel mult a mânca foarte puțin și nicidecum a te sătura de tot felul de mâncăruri de post. 
   Mântuitorul Iisus Hristos când a postit, El nu a mâncat mâncăruri de post, ci nu a mâncat nimic, a băut doar apă, 40 de zile. 
   Acesta e postul de bucate.
   Iar când ne referim la postul de păcate, tot așa trebuie înțeles cuvântul "post," adică a nu face niciun fel de păcate, cel puțin ca intenție, și nicidecum de a face doar anumite păcate și astea mai dinainte calculate. 
   Dacă stăm bine și ne gândim, nu prea avem motive să ne lăudăm cu posturile noastre, nici cu cel de bucate și nici cu cel de păcate, pentru că nu prea reușim să-l ținem în mod desăvârșit ... iar aceasta ar trebui să fie pentru noi un prilej de smerenie și nicidecum de deznădejde. Noi mereu să ne străduim, facem ce putem, restul ne smerim și cerem mila și ajutorul Bunului Dumnezeu. 
   Că nici Adam și Eva nu au fost scoși din Rai pentru că efectiv nu au reușit să țină postul rânduit de Dumnezeu, ci numai pentru faptul că nu s-au smerit pentru nereușita lor. 
   Postul este un ajutor la smerenie și rugăciune, nu este un scop în sine. Când și cât  reușești să-l ți, te ajută la limpezire, rugăciune și bunătate față de semenii tăi  ... când nu reușești așa cum se cuvine, te ajută la smerenie și la ați vedea propriile neputințe, la a nu judeca pe fratele tău pentru neputința lui, pentru că vezi bine că și tu ai destule nedesăvârșiri în cele duhovnicești.
_______________________________
* un text de Protosinghelul Dimitrie Ivașco / Foto: pixabay.com

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in Era IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe