28 Mai 22

Pentru frații basarabeni: de 20 de ani, după entuziasmul anilor 90, văd multă rusofilie și multă rusofobie. Românism, mai puțin.

De curajul românilor nu are nevoie Ucraina, ci România.
Păcat că toate experiențele traumatizante pe care le asumă frații de peste Prut nu au determinat basarabenii să-și manifeste decis filoromânismul. Dacă sunteți îngrijorați de ce ar putea să vă facă rușii, puteți să cereți să vă uniți cu Țara. Nu doar cu UE. Dar nu am auzit vreo declarație în acest sens. Am auzit doar că ”Maia Sandu e statalistă”. Poate că, dacă tot nu vă interesează România, ar fi mai bine să dați lecții despre pericolele alfabetului chirilic celor de la UE. Sau de la Davos.
*
Eu pentru patriotismul sarmalelor și al șezutului in doua luntri nu am timp. Am văzut în ce au constat relațiile frățești dintre România și R. Moldova în ultimii 20 de ani. Și de lecții de la frații basarabeni despre cat de mare si frumoasa e Rusia, si cum au basarabenii conștiința imperiala din cauza ca au studiat la Moscova sau au lucrat la Vladivostok, sau despre cat de rău era jandarmul roman sau despre cât de rău a fost rusul samd, de asemenea m-am saturat. Dacă tot sunteți frați, veniți. Dacă nu, vedeți-vă de treaba voastră. A voastră. Nu a noastră.
*
În altă ordine de idei,  au venit mulți basarabeni să locuiască aici. Se pare că e mai greu să-și tragă și țara după ei. Și atunci li se pare mai ușor să ne îndemne cu superioritate morală - pe baza unor suferințe pe care, nu știu de ce, și le revendică doar pentru ei, deși și românii din România, și Moldova mea, de pe malul drept al Prutului, și România în sine, ca stat, au suferit și sub ruși și sovietici și au plătit pentru Basarabia cu vârf și îndesat - să luptăm pentru apărarea Ucrainei.
Nu mai dați lecții României. Avem destui ”profesori” din UE, SUA, NATO șamd care ne cicălesc pentru naționalism, bigotism, Ortodoxie șamd. Puneți mâna, frați basarabeni, pe țara voastră mai întâi, pentru că, dacă o pierdeți, nu o pierdeți din cauză că nu se duc românii să moară pentru apărarea Ucrainei.

Autor: Mircea Platon. / Foto: istorie-pe-scurt.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe