23 Octombrie 20

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, declarații oficiale despre organizarea inedită de anul acesta

   Dat fiind faptul că tranversăm o perioadă de pandemie, indusă sau nu, dar reală, măsurile luate de către stat/guvern obligă Biserica la decizii fără precedent cu privire la pelerinajul de la Sfânta Parascheva.

   „La pelerinajul care strânge şi 300.000 de pelerini în Iaşi vor fi mai multe restricţii, iar prima dintre acestea ţine de faptul că pelerinajul are o durată strictă, de o săptămână, de pe 8 octombrie până pe 15 octombrie.

   O altă decizie în premieră luată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este să nu mai organizeze anul acesta procesiunea „Calea Sfinţilor“, când circa 10.000 de oameni urmau un sobor de preoţi pe străzile din Iaşi care purta pe braţe racla cu moaştele Sf. Parascheva şi a altui sfântului adus cu ocazia acestei celebrări.

   „Momentul tradiţional «Calea Sfinţilor» va avea o altă desfăşurare întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor acest «pelerinaj» deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

   „Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staţiona, spre a evita astfel grupurile şi aglomeraţia de persoane. Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iaşi să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriaşi din parohiile ieşene sau în lăcaşurile de cult“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei.

   Pe 14 octombrie, în ziua hramului, va fi organizată o slujbă a Sfintei Liturghii pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Anul acesta vor fi amenajate unele culoare de acces pentru ca pelerinii să poată participa în număr restrâns la slujbă, doar în spaţii delimitate.” - sursă: ziaruldeiasi.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe