22 Octombrie 20

Pelerinaj la metroul din București??

   „Poza pe care o vedeți este de ieri, din metroul bucureștean. Din ziua în care s-au desființat, practic, pelerinajele religioase pentru anul 2020; în care s-au închis din nou restaurantele; și teatrele, cinematografele și sălile de spectacol din București. Prima întrebare care vine în minte este: cum pot fi pelerinajele în condiții de distanțare fizică sau restaurantele cu mese distanțate sau sălile de teatru, cinema, concert în care se respectă distanțarea fizică mai periculoase decât ce vedem aici? A doua întrebare este: cum poți justifica, în orice fel, astfel de măsuri discriminatorii, care încalcă libertăți fundamentale și vor aduce pierderi de miliarde de lei și șomaj pentru zeci sau sute de mii de români? A treia întrebare: cum speră să mai aibă autoritățile vreo minimă credibilitate, când arbitrarul se vede cu ochiul liber de pe Lună? Cum speră ei să combată „conspiraționismele” și neîncrederea oamenilor, când prin acțiunile lor nu fac decât să le alimenteze și încurajeze în fiecare zi? 
   Să nu se înțeleagă că aș cere închiderea metroului: dimpotrivă, nu cer să se închidă nimic. Cer doar o abordare rațională, uitându-ne eventual și ce mai zic specialiștii de pe la Harvard, Oxford sau Stanford despre această obsesie foarte nocivă a lockdwonurilor. Și, eventual, cer o minimă coerență din partea autorităților. 

Covid experts: there is another way

   Nimeni nu vrea să „moară oameni”, tocmai de aceea scriu; deși nu mi-e deloc clar cum ar muri oameni din cauza pelerinajelor, a filmelor sau a teatrelor, când nu mor din cauza metroului sau a alegerilor. Dar tocmai pentru că nu vrem să moară oameni: oamenii pot muri și de depresie, disperare, de boli sufletești, pentru că nu au acces la tratamente medicale în spitale, sau de foame, pentru că nu mai au unde să muncească. Arătați-ne, dragi autorități, că vă pasă și că vreți să protejați viața; nu să o ștrangulați lent, pretinzând că ne apărați.” - un text de jurnalistul Cătălin Sturza, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe