24 Octombrie 20

Părintele Visarion Alexa: În nicio altă țară din Europa nu s-au băgat autoritățile în rânduiala Bisericii

   În nicio altă țară din Europa nu s-au băgat autoritățile în rânduiala Bisericii, să recomande să se schimbe rânduiala Împărtășirii, folosind lingurițe și pahare de plastic.
   Știu că vă e greu! Pentru noi, preoții, a fost un pic mai ușor, pentru că noi am putut veni la biserică, am făcut Liturghie, ne-am împărtășit.
Am trăit cu toții tragic zilele acestea, drepturile ne-au fost și ne sunt restricționate. Nu e ceva firesc, nu acesta este modul nostru de a trăi, ne este greu, dar e important să ascultăm de autorități pentru a nu provoca anarhie.
   Unele recomandări însă au fost exagerate, s-a depășit limita. În nicio altă țară din Europa nu s-au băgat autoritățile în rânduiala Bisericii, să recomande cum să se schimbe rânduiala Împărtășirii, folosind lingurițe și pahare de plastic.
   Cred că această recomandare o poate face numai un om rău, un ateu care disprețuiește credința ortodoxă, un comunist care crede că poate să impună unei credințe mai vechi decât el și decât tot neamul lui, o mârlănie ca aceasta.
   A te băga într-o comunitate și a-i dicta ce să facă este mârlănie, da!
   Sunt oameni printre autoritățile române care au dat dovadă de un tupeu extraordinar.
   Ar fi putut, cu respect și decență, să recomande Bisericii să găsească o soluție pentru a adapta ritualul Împărtășirii la normele sanitare, nu să recomande soluția, fiind în totală necunoștință de cauză. Am mai spus: nu te duci în casa unui om, invitat fiind la masă, și-i spui că vei veni cu vesela ta, că cea pe care o are nu-ți place, este spurcată. Nicăieri în Europa nu s-a întâmplat așa ceva.
   Îmi aduc aminte că acum câțiva ani, în Germania, s-au făcut câteva somații către comunitatea iudaică privind circumcizia- ritualul intrării în iudaism- spunând că acest act este împotriva demnității umane. Statul german a recomandat cultului mozaic să-și definească procedeul, i-a invitat la masa negocierilor și concluzia a fost că prin acest act nu se încalcă niciunui drept.
   Supărarea mea personală în direcția aceasta se îndreaptă spre tupeului de care au dat dovadă o parte a  autorităților, nu a faptului că suntem restrictionați de la Împărtășanie.
   Un Mitropolit ortodox a fost întrebat într-o zi cum recunoaște dacă o carte este ortodoxă sau amestecată. “O recunosc după duh!”, a răspuns. Ortodoxia are un duh al Ei- o formă și un fel al Ei de a fi. Cum recunoaștem noi toate deciziile și măsurile care vin peste noi, în Biserică, așadar? În viețuirea Bisericii Ortodoxe nu a existat mereu lingurița. Potirul, da ! Hristos a folosit Potirul.
   Împărtășania, pentru noi, creștinii, este medicamentul nemuririi, este pentru viața veșnică. Ea nu are efectul unui medicament țintit pe boală trupească, nu o luăm ca să ne vindecăm de boli (dacă Dumnezeu va voi, se va întâmpla și asta), ea se adresează în primul rând sufletului nostru. Împărtășania este pentru viața veșnică și pentru nemurire, rețineți, vă rog, lucrul acesta.
   Sinodul Bisericii Ortodoxe a spus că, deocamdată, împărtășirea de obște se amână, până când Ortodoxia mondială se va întruni și va stabili o rânduială de împărtășanie universală. Până atunci, ne putem împărtăși individual, după ce vom discuta cu duhovnicul.
   Dragii mei, nu ni L-a luat nimeni pe Hristos! Vă rog tare mult, nu mai strigați lucrul acesta. Știm că această decizie- de amânare a împărtășirii de obște- este ortodoxă, pentru că, de fiecare dată când a fost o criză în lumea ortodoxă și decizia a fost luată printr-o consultare comună, printr-o întrunire a tuturor Bisericilor, lucrurile au mers spre bine. Când însă unul a făcut lucrurile, a luat deciziile după capul lui, a ieșit rău. Toți Episcopii ortodocși, din toată lumea, gândesc și se roagă pentru problema aceasta.
   Vă rog, așadar, să scoateți din inima dumneavoastră de creștin ortodox, orice tulburare. Vorbiți cu duhovnicii.
   Da, nu este firească amânarea aceasta, dar acesta este un fapt de care trebuie să ținem cont.
   “Mănânc și plâng!”...știm că nu ni se cuvine să ne împărtășim, niciunul nu merităm a ne împărtăși, ci ÎL primim pe Hristos doar din marea milostivire a lui Dumnezeu pentru noi, care amână sfârșitul nostru, pentru a ne mai da timp de pocăință.
   Așteptăm în ascultare decizia Sinaxei, a Sinodului Ortodox, iar lucrurile vor merge spre bine. Suntem cei mai liberi oameni! Ce ni se poate nouă, creștinilor, întâmpla? E ceva neobișnuit  pentru noi a muri? Gândul la moarte, dragii mei, este minunat. Înveți să nu te ții cu dinții, disperat, de tot felul de lucruri mărunte.
   Sigur, grija, dorința este  să nu facem rău celor din jurul nostru. De asta purtăm masca la gură, din filantropie, din drag de celălat. Ți-e milă de confratele tău.
   Să fim în rânduială și în ascultare față de Biserica noastră. Suntem cei mai liberi oameni. De ce să fim triști? De ce să fim speriați? Suntem pe pământul lui Dumnezeu și sub cerul Lui, ne străduim să iubim oamenii și să-i protejăm, să nu le facem rău și vom răzbi. Pe Hristos nu are cum să ni-L ia cineva. El este cu noi, în mijlocul nostru, Duhul Lui suflă unde voiește, vine unde este chemat! Nimeni nu va rămâne fără Trupul și Sângele Domnului. Ne trebuie doar puțin mai mult efort decât de obicei...
 
un articol scris de părintele Visarion Alexa (foto), Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe