13 Mai 21

Părintele Visarion Alexa: Crucea nu este o baghetă magică, ci este o invitație. Hristos a înviat !

Vă întreb și anul acesta, ca-n fiecare an, de ce ați fost în noaptea de Paști la biserică? 
Dacă ați fost doar să luați lumină și să o duceți acasă cu credința că, de astăzi, ceva se va schimba ca prin magie în viața dumneavoastră, să mă iertați, dar vă înșelați amarnic. 
Dacă ar fi suficient un Paști ca să ne dăm seama ce putere, ce sens adânc se află în acest eveniment universal, atunci n-ar trebui să se repete în fiecare an. 
Dar, știind că omule este uituc și înclinat spre cele materiale, Domnul îngăduie ca în fiecare an să fie Învierea, pentru ca nu cumva omul să uite de existența Lui. 
E suficient să nu mai bată o vreme clopotul, să nu mai sărbătorim Paștile, Crăciunul, să-l înlocuim pe Iisus cu Iepurașul și cu Moș-Crăciun și omul se va rupe total de Dumnezeu, cuprins în vârtejul lumii. 
Hristos ne-a scos din întuneric și ne-a adus la Lumina cea adevărată. 
Și de vă îndoiți de lucrul acesta, vă invit să cercetați ce se întâmplă încă în Orientul Mijlociu unde, spre deosebire de spațiul euro-american, viața unui om nu valorează nimic. 
În lumea civilizată (civilizată neînsemnând că am învățat noi să ne suflăm nasul în șervețel și să nu mai scuipăm semințe pe jos) nu mai este valabilă pedeapsa cu moartea, femeia nu mai este considerată fără suflet, inferioară bărbatului, ci este Împărăteasa cerului și a pământului- Maica Domnului. 
Iisus a schimbat lumea, așadar, și tot El va schimba și viața noastră. 
Nu însă în mod miraculos, peste noapte, fără ca noi să facem ceva mai mult decât lucruri formale (venim și luăm lumină și “păștiuț”, aprindem lumânări, dăm un acatist la altar).
 Crucea nu este o baghetă magică, ci este o invitație. 
Dacă reușești să intri într-o stare, ca mod de viață, dacă reușești să înțelegi că fericirea nu vine din egoism și din iubire de sine, și din a-i neglija, disprețui și distruge pe ceilalți ca să-ți împlinești tu scopul, ai înțeles care este rostul tău pe pământ. 
Ai înțeles de ce te-ai născut și de ce mori.
 Jertfa îi face bine omului, este firescul lui, pentru că așa ne-a creat Dumnezeu. Egoismul este cel care ne aduce suferință și tristețe....veșnică. 
Lumina Învierii nu este ceva magic, care îți va face viața mai bună, mai “pe roz”, ci este un îndemn, o chemare la a-ți asuma un mod de viață. 
Cea mai adâncă înțelegere a faptului că vrei să schimbi viața ta, că vrei să intri într-o stare de jertfă , urmând modelul lui Hristos este aceea că te-ai împărtășit în noaptea aceasta.
 Este cea mai puternică formă de credință și de asumare. 
Dacă însă nu ați reușit, nu vă întristați, un duhovnic vă așteaptă în fiecare biserică. Încercați să vă găsiți duhovnicul și spovediți-vă. 
Spovedania nu este o pâră a păcatelor, nu este o învinovățire fără rost, ci este un act de: “Doamne, ăsta sunt...! Dar de azi înainte voi lucra cu mine, asumat!” 
Să nu credeți că preotul este un om schimbat, transformat în sfânt, care zboară în văzduh.
 Muncește și el, ca și dumneavoastră. El doar cunoaște Calea și vă poate însoți pe ea. 
Învierea aceasta să schimbe inimile noastre și să pună bun început transformării lăuntrice către dobândirea lui Dumnezeu!

Părintele Visarion Alexa, Facebook

Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe