02 Martie 21

Părerea unui neonatolog despre tragedia de la Suceava în care un prunc a decedat după puțin timp de la botez

Copilul a acumulat apă în plămâni imediat după botez, conform declarației tatălui în jur de 110 ml de apă, a fost resuscitat şi internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava. O zi mai târziu, a murit din cauza leziunilor datorate privării de oxigen.

Medicul neonatolog Adina Frenti, de la Spitalul Suceava, explică, pentru cotidianul Adevărul, că Taina Sfântului Botez nu dăunează copilului, dacă este făcută așa cum trebuie.

În opinia medicului, în cazul lui Iustin, o problemă putea fi faptul că s-a născut prematur, pentru că în cazul bebeluşilor veniţi pe lume înainte de termen, ”sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”.

”Dacă nou-născutul nu este dependent de oxigen, se poate scufunda, dar părinţii trebuiau să-i spună asta preotului.

După părerea mea, copilul ori a avut reflex vagal, ori o criză de apnee. Apnee înseamnă că scade frecvenţa cardiacă şi se opreşte respiraţia mai mult de 20 de secunde. Când se opreşte respiraţia, bebeluşul face criza de apnee şi ţinându-l în braţe. (...)

Sunt nou-născuţi care se îneacă cu lapte. Probabil că a făcut criză de apnee şi a intrat în stop, pentru că n-a avut cine să-l stimuleze să-l pună într-o poziţie corectă.

Ceremonia religioasă nu are nimic. La noi, asistentele fac baia respectivă, doar că noi ştim cum să procedăm. Faptul că este prematur, este ca şi cum aţi avea un copil la şcoală de nota 5-6, acolo se scaldă. Contează vârsta de gestaţie la naştere şi patologia asociată prematurităţii. (...)

Să spunem că s-a născut la 34 de săptămâni, cu încă 6, înseamnă că el abia acum trebuia să se nască. Creierul lui nu a ajuns la termen. Sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”, a declarat Medicul neonatolog Adina Frenti, de la Spitalul Suceava, potrivit adevarul.ro.
 
Foto credit: cuvantul-ortodox.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe