19 Aprilie 21

Părerea unui „liber cugetător” despre „muzeul kitsch-ului” din AFI mall Cotroceni

Nu știu de ce unii simt nevoia să se justifice înainte de a se exprima public, că ei nu sunt habotnici ... eu merg slujbă de slujbă la Sfânta Liturhie, și ghici ce, nu sunt habotnic, cei care mă cunosc, știu asta foarte bine. Faptul că merg la Biserică ar trebui să mă facă să mă simt habotnic? Oare nu informația, „raționamentul duhovnicesc”, rugăciunea, studiul ne ține departe de habotnicism? Asta în primul rând, vizavi de textul care îi aparține lui Sebastian Bodu, text publicat pe un site social ... în al doilea rând, da, cu restul textului sunt de acord cu el, cu încă o mică precizare, preoții nu sunt îmbrăcați în aur, ci cu „aur” dăsta pe care îl puteți cumpăra la 70 de lei, 8200 de metri ... vezi „8200 de metri de „AUR” la 70 de lei”.

Text integral:

„Așa zisul muzeu al kitsch-ului din AFI mall Cotroceni e kitschos prin el însuși. Prin faptul că si-a spus “muzeu”. A băgat și niște straie preoțești pe acolo, ca așa zise țoale kitschoase, pentru a face niscaiva vâlvă. Să audă lumea de ei. Că altfel treceau cocalarii pe lângă cu blugi D&G și poșete LV din Turcia și China fără să observe.
Pe fond, lucrurile stau așa (și vă spune unul care nu e habotnic sau fan BOR): dacă popii noștri sunt kitschosi, la fel sunt și aristocrații din vest. Sa vedeți la câte o încoronare sau nuntă regală ce de auriu, ce calești, ce de zorzoane! Dacă bisericile noastre sunt kitschoase, la fel sunt și palatele alea ale lor. Ati vizitat Versailles? Sau Palatul de Vară de lângă Sankt Petersburg? Sau palatul regilor din Caserta? Probabil că nu, pentru că pe progresiști nu îi arde setea de cultură. Dacă totuși ați văzut vreunul, nu v-a dărâmant auriul? Dar opulența? Ei bine, asta nu e kitsch, e istorie. Așa erau gusturile pe atunci. Ce propuneți, să redecorăm bisericile și palatele după stilul de acum? Eventual minimalist? Să schimbăm veștmintele preoțești și regale cu pantaloni cu vedere la gleznuța epilată și tricouri cu anchior adânc? 
Bine, nu ar fi exclus. Dacă BLM și Antifa dărâmă statui ale unor personaje istorice pentru că nu mai corespund standardelor etice de azi, de ce nu am face și asta? Dacă poliția gândirii corecte te sfâșie numai pentru că îndrăznești să nu fi de acord cu noua ordine progresistă, orice e posibil. Dar am și eu o curiozitate, că nu m-am dus și nu mă duc să pierd timpul prin muzee de rit nou, exista vreo secțiune a kitsch-ului cu ăștia, din poză?” - a scris Sebastian Bodu (sursă foto) pe un site social.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe