02 Martie 21

Până unde se pot implica tinerii ortodocși în dialogul cu celelalte confesiuni? Unde poate fi ecumenismul dăunător acestora?

   Cred că problema este, cu adevărat, foarte importantă. Putem să avem atitudini diferite în Biserica Ortodoxă cu privire la acest subiect, iar acest lucru este normal, deoarece Biserica se definește ca loc al libertății. În ceea ce mă privește, după ce am avut multe îndoieli în a mă situa de o parte sau de alta a taberelor, cred astăzi lucrul următor: Biserica Ortodoxă este inima creștinismului, inima care încălzește întregul creștinism, așa după cum inima, în om, încălzește întreg trupul lui. Atitudinea ortodoxă în raport cu creștinii celorlalte confesiuni trebuie să fie una plină de căldură, plină de iubire, plină de înțelegere, dar, mai ales, plină de smerenie. Când deții cea mai mare comoară, care este tezaurul Tradiției apostolice și al Sfinților Părinți, trebuie să cauți spre smerenie. Cu cât mai mare este comoara, cu atât mai mare trebuie să fie smerenia.
   Cred că unitatea creștinilor se va face prin dobândirea sfințeniei. Cu cât ești mai sfânt, cu atât ești mai aproape de Hristos; cu atât te afli mai mult în unitatea lui Hristos, cu atât mergem mai mult spre unitatea cea întru Domnul a creștinilor. Trebuie să avem obsesia sfințeniei, să fim hotărâți a deveni asemănători cu Hristos. Celelalte probleme se rezolvă în consecința acestei asemănări cu Hristos.
   Trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu, să-L implorăm, să-I cerem a fi vrednici de această unitate. Să-L rugăm să ne ierte toate păcatele prin care noi putem fi responsabili, conștienți sau nu, de o astfel de separare. Duhul Sfânt ține permanent cont atât de noi, ortodocșii, cât și de ceilalți creștini, din afara Bisericii noastre, și de cei ce cred în Dumnezeu, dar nu sunt creștini, și de cei care nu cred în Dumnezeu, care cred că nu cred și care-L detestă pe Dumnezeu. 

Notă site: Ce părere aveți?
 
Extras din: Pr. Prof. Dr. Marc-Antoine - Costa de Beauregard - Tineretul ortodox și societatea modernă / Tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului TEOFAN Mitropolitul Moldovei și Bucovinei / Editura DOXOLOGIA - Iași, 2014 / Sursă foto: Basilica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe