19 Septembrie 20

Ospăț năclăit de sânge

   Mare deosebire între cei doi Irozi... Tatăl (Irod cel Mare) a construit mult în calitate de vasal al Romei (lui i se datorează inclusiv reconstruirea celui de la doilea Templu din Ierusalim), a domnit îndelung peste regatul unit al Iudeei, a legiferat cât a putut dar a și ucis toți pruncii din Betleem (vreo 14.000!) într-un acces de anxietate antiprofetică. 
   Fiul său, Irod Antipa - un looser; susținut însă de Tiberius, împăratul Romei, a reușit totuși să domnească 35 de ani.
   Și unul, și celălalt L-ar fi omorât pe Mesia, dacă ar fi putut. Bătrânul L-ar fi vrut mort încă din scutece, fiul însă a avut rețineri, pe ultimii metri, în a-L judeca și condamna explicit. Când i l-au adus pe Hristos în acea memorabilă zi de vineri 3 aprilie a anului 33, acesta L-a trimis la Pilat din Pont, spălându-se pe mâini de toată tărășenia, înaintea acestuia. 
   De ce? 
   Pentru că cei doi erau în conflict deschis, asta știe toată lumea. Dar poate și pentru că i-a ajuns un cap de sfânt adus pe tipsie, printre aburii vinurilor tari și hihăiala petrecăreților. A fost oripilat, asta știm. Dar promisese, jurase chiar. Însă ce promisiune, ce jurământ putea fi acela? Beat, aprins de patimă, fără perdea în văzul celorlalți, insistă totuși că este un om de onoare și comite asasinatul.  
   Și acum întreb: ce jurământ “de onoare“ e acela care te transformă în asasin, gratuit? Ce promisiune se respectă în condițiile în care o fecioară (fragedă la minte) îți cere să îl ucizi pe omul lui Dumnezeu, prooroc și ascet, curat ca lacrima și iubit de popor?
   Cu ochii pe șolduri și nuri, Irod a făcut să cadă capul frumos al Botezătorului. Tipsia i-a fost culcuș coclit îngerului în trup... 
   Și totuși: ce om și ce Rege ar fi fost acela care, într-o singură viață, i-ar fi ucis pe Înaintemergătorul dar și pe Mesia Însuși? Iadul, cu siguranță, va fi fost mult prea strâmt...
   Oameni de onoare, Irozii ăștia!
 
...

 
Text scris de Razvan Bucuroiu, Director editorial Lumea Credintei - Facebook / foto credit: pixabay.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe