24 Octombrie 20

O sinteză a învățăturilor din ,,Pateric"

1. Unui sihastru i-a murit fratele, care avea un copil de 3 ani. Deci s-a dus și a luat copilul cu sine în sihăstrie și l-a crescut departe de lume, cu finice și verdețuri din pustie, în post și rugăciune mereu lăudând pe Dumnezeu. La 18 ani a murit copilul.
2. După ce a murit copilul, sihastrul s-a rugat cu osârdie lui Dumnezeu să-i arate în care ceată a sfinților este acum copilul. Iar Dumnezeu i-a dat un vis în care l-a văzut pe copil aruncat în mare mâhnire într-un loc întunecat și plin de toată scârba.
3. Mult s-a mâhnit sihastrul și Îl întreba pe Dumnezeu: de ce această nedreptate? Iar îngerul Domnului i-a zis: cu adevărat copilul de păcate trupești și lumești nu a fost atins. L-ai învățat a posti, a priveghea și a se ruga. Dar smerenia, de ce nu l-ai învățat? Căci pentru toate acestea el se mândrea, socotind că este mai curat decât toți oamenii.
Deci Dumnezeu nu este nedrept: pentru că tot cel ce se înalță pe sine în gândul său necurat este înaintea lui Dumnezeu.
4. Nici o osteneală: rugăciune sau postire, dacă nu are dragoste și milostenie către frați, nu se poate asemăna celui care slujește bolnavilor.
5. Totdeauna m-am silit să îl folosesc (ajut) pe fratele meu mai întâi și apoi pe mine. Căci folosul fratelui este roada mea.
 
(sursă: părintele Constantin Sturzu via Pr. Mircea Stoleriu)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe