23 Octombrie 20

O reeditare a istoriei sângeroase?

   Jurnalistul Cătălin Sturza, într-o postare pe Facebook, atrage atenția vizavi de evenimentele din aceste zile, sângeroase, parcă fără logică ... având în vedere că se omoară albi pe negri, negri pe albi, negrii între ei, albii între ei, unii se trezesc că li se jefuiesc magazinele ... alții s-au trezit (ca și oameni de culoare albă) să sărute, culmea, picioarele unor oameni de culoare și să-și „ceară iertare”! Da, sună a nebunie, așa și este, iar ea continuă ...

   Cătălin Sturza spune: „mă tem însă că această „revoluție” nu cere nimic. Cere doar o lume mai egală, în mod utopic. Și am mai văzut unde poate să ducă o astfel de insurgență – de exemplu, în Rusia anului 1917”. Subliniind faptul că ce se întâmplă astăzi în SUA poate fi o miscare, din punctul meu de vedere politică, manipulatorie și soră cu războiul civil.

Iată textul integral al jurnalistului Cătălin Sturza:

„Înțeleg că pandemia de coronavirus s-a terminat. Acum a început pandemia revoluționară.

Trecerea s-a făcut aproape peste noapte. Și întreg discursul public s-a schimbat tot peste noapte, odată cu această trecere.

Totuși, ce cere această „revoluție”? Cere ea o poliție mai puțin brutală (în Statele Unite sau în restul lumii)? Dacă ar cere asta, aș susține și eu această cerere – însă fără să accept linșajele din mijlocul străzii, devastarea unor magazine, jaful generalizat și profanarea bisericilor în numele unui astfel de ideal.

Cere o justiție mai dreaptă, care să îi judece mai echitabil pe cei care comit abuzuri? Dacă ar cere asta, iarăși aș susține. Deși aș insista ca această justiție mai echitabilă să așeze în capul listei de priorități judecarea celor care comit abuzuri și crime acum în stradă; și a politicienilor și jurnaliștilor care îi încurajează.

Și aș cere ca, măcar în paralel, să ne întrebăm despre ce se întâmplă cu economiile noastre, cu joburile, cu sărăcia, cu cei care mor de foame sau pentru că nu au (încă) acces la tratamente de bază, cu viețile noastre în general.

Mă tem însă că această „revoluție” nu cere nimic. Cere doar o lume mai egală, în mod utopic. Și am mai văzut unde poate să ducă o astfel de insurgență – de exemplu, în Rusia anului 1917.

Evelyn Waugh scria în 1938: „Barbaria nu este niciodată înfrântă definitiv; în anumite condiții prielnice, bărbați și femei care par foarte decenți vor comite atrocități inimaginabile. Pericolul nu vine doar de la huliganii obișnuiți. Suntem cu toți suspecți de recrutare pentru anarhie. Este nevoie de un efort neîntrerupt pentru a păstră pacea între oameni.”

Nu știu despre dvs., dar mie îmi pare că am mai văzut filmul ăsta. Este déjà vu peste tot.”

Recomandare: Cum să distrugi o civilizație
 
Foto credit: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe