20 Octombrie 20

O încercare a Catolicismului de a implementa ECUMENISMUL în Biserica Ortodoxă Română?

   Ieri mi-a fost dat să citesc ceva declarații din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti care începea un discurs de „dojană” la adresa IPS Teodosie cu aceste cuvinte „suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie”, asta după ce IPS a declarat că este PĂCAT să mergem la catolici, în lăcașurile lor de cult pentru a ne ruga, sau a ține o anumită „comuniune liturgică” din moment ce suntem Ortodocși ... Nu, nu se amestecă Biserica lui Hristos cu nimic, Biblia spunând că există „o singură credință, un singur botez și un singur Domn”.
   După ce IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a răspuns unui ortodox că e păcat să meargă la o biserică catolică, Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti a declarat următoarele: „Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie, cu atât mai mult cu cât ceea ce se întâmplă în străinătate, situaţia este cumva specială, întrucât mulţi catolici care ar avea nevoie şi nu găsesc o biserică, noi îi îndemnăm să meargă la biserica creştină cea mai apropiată”, a afirmat Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, potrivit mediafax.ro.
   „În relaţiile pe care noi le avem cu Biserica Ortodoxă există un climat totuşi suficient de calm, de liniştit, şi poate aşteptăm o reacţie din partea Patriarhei, poate o dezicere, vis-à-vis de această declaraţie a IPS Teodosie. În general, Biserica Ortodoxă cultivă românismul, naţionalismul şi pe bună dreptate, dar o astfel de declaraţie, atât de tranşantă, parcă merge puţin cam departe”, a menţionat purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.
   Dragă domnule Tarciziu, Biserica Ortodoxă are o învățătură, ori învățătura Bisericii lui Hristos ne spune că unul dintre cele mai mari păcate îl reprezintă ecumenismul, ecumenism din partea mirenilor, dar mai ales din partea clerului. Ori acest lucru nu poate fi promovat nicidecum de un ierarh Ortodox, Ortodoxia este ecumenică, nu ecumenistă. 
   Trebuie să facem diferența între ecumenism și relația de prietenie dintre culte... una e ajutorul între culte, mireni cu mireni, cler cu cler, cult între cult, una e relația de prietenie, ajutorare, colaborare și alta acceptarea ecumenismului. 

„Să vizitezi o biserică catolică nu e păcat, e act de cultură. Să mergi la slujba catolică în locul celei ortodoxe e un mare păcat. E o apostazie.” - Pr.dr.Ioan Istrati

Sfantul Iustin Popovici despre ecumenism si schisma (+1979)
Parintele Arsenie Boca despre ecumenism „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui.”

   Explicat canonic și pe ințelesul tuturor declarațiile IPS Teodosie într-o emisiune live pe internet. - Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului despre atacul presei contra IPS Teodosie

   Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei dă anumite „lămuriri” în această situație care mai mult ne ne-lămurește, mai mult bulversează:
   „Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile <ziduri> ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor”, susține reprezentantul BOR, potrivit Mediafax.
   „A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței. Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a mai spus Vasile Bănescu.
   Domnul Vasile Bănescu a încercat aici să „împace” pe toată lumea, dar nu a reușit deloc... mai mult rău face. Cum e cu rugăciunea din Sfânta Liturghie care vorbește despre „pacea din Biserică”? Îmbrățișăm ecumenismul de dragul domnului Tarciziu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti? Îmi pare rău, dar NU. O declarație cel puțin deplasată și ușor răstălmăcitoare din partea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei BOR, Vasile Bănescu. 

   Într-un articol postat pe site-ul activenews.ro, jurnalistul Cornelius Florin afirmă faptul că „Cine respectă canoanele Bisericii Ortodoxe riscă să fie atacat”, da, mai ales în presa contrară valorilor naționale, creștine și cu totul raționale. 
   Jurnalistul, în articolul mai sus menționat, vorbește despre manipulare, minciună și promovarea urii față de Biserică din partea presei.
   „Este atacat ba că a repetat slujba Învierii, ba că a zis că este păcat să te împărtășești la catolici, ba că face slujbe cu mulțime de oameni, ba că a criticat căsătoria între două persoane de același sex etc. Dar de fiecare dată s-a dovedit că el nu face nimic altceva decât să respecte canoanele, dogmele și rânduielile credinței ortodoxe. De fiecare dată s-a dovedit că este ținta unui linșaj mediatic provocat de reportaje trunchiate și nefondate. Dar în aceste vremuri publicul are o datorie. Aceea de a verifica informațiile, înainte de a-și da cu părerea. Nu trebuie să luăm totul așa cum este pus pe tavă, ci trebuie să cercetăm toate informațiile.  De multe ori s-ar putea să ne dăm seama că lovim în cine nu trebuie. În ziua de astăzi cel lovit prin presă nu este cel care face rău, ci cel care deranjează. Nu ești în ton cu vremurile? Atunci ajungi țintă în presă. Ați văzut în ultima perioadă vreun reportaj de investigație despre droguri, traficul de persoane, corupere de minori sau pornografie infantilă? Ați văzut în ultima perioadă vreun reportaj amplu cu reporteri infiltrați care să filmeze cu camera ascunsă cum sunt drogate și folosite fetele răpite și trecute peste graniță? Până prin anul 2010 au mai fost câteva reportaje de acest gen. Dar după 2010 au apărut alte interese. Lovesc preoții, lovesc biserica și culmea de fiecare dată doar Biserica Ortodoxă este ținta. Ce roz și frumos este în gradinina altor culte sau instituții. Acum trebuie să fim și mai atenți la aceste reportaje. Nu întotdeauna cel care este pus la zid este și vinovat. Este pus la zid pentru că deranjează iar o parte din presă ca să manipuleze publicul trebuie să priveze de credibilitate subiectul, respectiv  cel care deranjează prin faptele și afirmațiile lui.  Așadar, înainte de a ne forma opinii, ar fi bine să ne mai documentăm puțin. Manipularea este la ordinul zilei. Nu uitați că sunt slujitori care țin piept unor interese meschine ale unora care vor să dețină puterea și să manevreze masele după propiul interes. Nu oricine care spune „facem asta pentru dumneavoastră” ne dorește binele. Publicul trebuie să fie un mic jurnalist de acum. Să se documenteze înainte de a fi manipulat.” scrie jurnalistul Cornelius Florin pentru Activenews.ro

Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe