27 Mai 22

„Nu vezi ce fac preoții?”

Am auzit și am avut multe dialoguri pe acest subiect. De fiecare dată am început astfel: "La biserică nu te duci pentru preot". Da, să știți că nu mergem la biserică pentru preot sau pentru că ne place cum cântă sau predică un preot. Mersul la biserică este ceva mult mai mult decât atât. La biserică mergi să te întâlnești cu Dumnezeu. Dacă mergi la biserică, mergi să Îl vezi pe Dumnezeu și să te întâlnești cu Dumnezeu.
Nu s-a scris în vreo carte că este vreun om fără de păcat pe acest pământ , în afară de Fiul lui Dumnezeu. Tot omul greșește. Să spui că nu mergi la biserică pentru că nu crezi în preoți, este ca și cum ai spune că nu crezi în Iisus Hristos pentru că Iuda L-a vândut, deși ceilalți 11 L-au urmat în continuare. Mai este o întâmplare de care mulți se leagă și în ziua de astăzi. "Cine au fost cei care L-au dus pe Iisus la răstignire. Nu preoții?" Dar cine a fost cel care a strigat : "Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!" sau cine a cerut pe Baraba? POPORUL. Zicem vreodată ceva rău de noi? Nu zicem.
Ce spun sfinții despre preoții păcătoși?
Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune așa: "Şi căderea preoţilor în păcate se întâmplă după rânduiala lui Dumnezeu. Şi ascultă cum! Dacă n-ar păcătui dascălii şi preoţii, dacă n-ar fi supuşi patimilor lumeşti, ar fi neomenoşi cu ceilalţi oameni şi neiertători. Dar Dumnezeu a făcut ca să fie robi patimilor şi preoţii şi conducătorii, pentru ca să fie iertători cu alţii, de vreme ce şi ei păcătuiesc. Şi aşa a rânduit Dumnezeu totdeauna, nu numai acum, ci şi mai de mult; a îngăduit să cadă în păcate cei cărora avea să le încredinţeze conducerea Bisericii şi a poporului, ca, datorită greşelilor lor, să fie buni cu alţii. Dacă ei n-ar păcătui, nu i-ar ierta deloc pe păcătoşi, ci, ajungând neomenoşi, i-ar smulge pe toţi din Biserică."
Pentru omul din ziua de astăzi lucrurile stau altfel. Se smintește mult mai ușor, uitând că și el la rândul lui este om supus păcatului. Îmi imaginez cum ar fi fost pe vremea Mântuitorului dacă ar fi existat presa. "Breaking News: Învățătorul a fost vândut chiar de către unul din apostolii Lui". Probabil ar fi fost și comentatori care să pună paie pe foc "Cum să urmezi un asemenea Om dacă El a fost vândut chiar de către apostolii pe care El i-a chemat" . Cred că emisiunile de tip Acces Direct, X-tra Night show, ar fi avut subiect pentru cel puțin jumătate de an.
Ideea rămâne, omul se schimbă
Știți ce se poate întâmpla într-o zi? Da, și preoții greșesc. Dar într-o zi omul căzut în păcat se poate pocăi prin lacrimi și durere. Omul acela căzut în păcat se poate ridica și se poate îndrepta, în timp ce omul care judecă va judeca în continuare. Am văzut oameni care se schimbă. Da, am văzut și mireni și preoți. Am văzut fel și fel de preoți, am văzut fel și fel de oameni. Ce folos ar fi dacă aș spune despre preoții aceia căzuți? Nici unul. Dumnezeu mi-a dat cuvânt ca să vorbesc despre El și despre Împărăția Lui. Ajută pe cineva la mântuire dacă aș spune despre acei preoți necuviincioși? Nu. Dar știu că ajută la mântuire dacă spun cuvântul lui Dumnezeu.
"Nu vezi ce fac preoții?"  
-Da, am văzut că un părinte din Iași dă haine celor săraci, un părinte din Constanța a ridicat un centru pentru mamele aflate în dificultate, doi preoți din Teleorman hrănesc copiii săraci și așa mai departe. Am văzut ce fac preoții.
-Nuuuuu. Lasă-i pe ăștia. Pe ăla care .....
-Aaaaa, pe ăla? Nu l-am văzut. Eram ocupat să îi văd pe cei care fac bine. Tu cu cei i-ai ajutat pe cei care fac bine?
- Da, bine hai să închidem subiectul.
Haideți să mergem la biserică pentru Dumnezeu. Atunci vom merge la biserică cu folos.

Autor: Jurnalistul și teologul Cornelius Florin.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe