08 August 22

„Nu te căsători dragul meu cu o fată bogată! Îmbogățiți - vă împreună!”

Un sfat de la bunicul :
„Nu te căsători dragul meu cu o fată bogată !
Îmbogățiți - vă împreună ! ! !
Să ții minte asta măi băiete .” - a scris părintele Teodor Ciurariu pe un site social.

Părintele mi-a amintit de tinerețea adolescentină, atunci când aproape toți prietenii mei căutau aventuri, distracții de-o noapte, ca mai târziu să se plângă că nu mai găsesc o „fată” cuminte.

Căsătoria nu este un act, actul protejează familia, așa cum multe alte legi o face, căsătoria, unirea dintre un bărbat și o femeie se poate face doar prin „cord”, doar iubind în fața Domnului, doar sacrificându-te pentru fericirea celui de lângă tine, asemenea și celalalt.

„Apostolul” ce se rostește la slujba Cununiei din Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel, atrage atenția către un lucru foarte important, mulțumirea care dăruiește pacea, spune acolo „fraţilor, mulţumiţi totdeauna pentru toate, întru numele Domnului nostru Iisus Hristos, lui Dumnezeu şi Tatăl”. Smerenia mulțumirii dă pace, smerenia este dătătoare de pace, pacea aceea rară de care tot mai multe familii duc lipsă. Nu mai știm să mulțumim, nici omului și nici lui Dumnezeu. Epistola mai sus menționată (V, 20‑33) face un îndemn atât de frumos, de unire, spune „supuneţi‑vă unul altuia, întru frica lui Hristos”, despre ce frică este vorba? Frica de a nu-l pierde pe Hristos Domnul, așa cum „frică” este a nu pierde persoana iubită sau propriul copil! Supunerea către Domnul Dumnezeu reprezintă trăirea autentică a vieții Bisericii, astfel, respectând libertatea dăruită nouă de Dumnezeu, dar trăită în Duh și Adevăr, dobândim pacea, iubirea, armonia și prosperitatea pe care și-o dorește fiecare în propria familie. Mulți tineri își caută „mireasă” la festivale de muzică nu tocmai culturale, prin cluburi sau întâlniri „underground” ... locul definește căutarea, albina nu se așează pe murdărie, albina caută ale sale, așa cum omul trebuie să caute ceea ce îl împlinește, nu ceea ce îl îndepărtează de Dumnezeu. Fericitul Augustin spune „iubește și fă ce vrei”, completând la aceasta menționez cuvintele Sfântului Apostol Pavel care spune „toate îmi sunt îngăduite dar nu toate îmi sunt de folos”.
„Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Căci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru toate.
Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica şi S‑a dat pe Sine pentru ea, ca s‑o sfinţească, curăţind‑o cu baia apei prin cuvânt. Şi ca s‑o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau întinăciune, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană.
Aşadar, bărbaţii sunt datori să‑şi iubească femeile, ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce‑şi iubeşte femeia, pe sine se iubeşte. Căci nimeni vreodată nu şi‑a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte şi îl încălzeşte, precum şi Hristos Biserica.
Pentru că suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui. De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică. Astfel şi voi, fiecare aşa să‑şi iubească femeia ca pe sine însuşi; iar femeia să se teamă de bărbat.” - aceasta este continuarea „Apostolului” de la slujba Cununiei.

Ei bine, femeia să iubească pe bărbatul ei așa cum Maica Domnului s-a supus voii Domnului, iar bărbatul să iubească și să respecte femeia lui precum HRISTOS BISERICA, precum Mântuitorul și-a dat viața pentru Biserica, așa și bărbatul pentru femeie să fie!

„Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Căci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru toate. Taina aceasta mare este, bărbaţii sunt datori să‑şi iubească femeile, ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce‑şi iubeşte femeia, pe sine se iubeşte.”

AMIN!
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe