26 Septembrie 20

Nu irosiţi banii pentru lux

   Se ştie acum de toată lumea că frumosul nostru port naţional este părăsit până şi de lumea satelor. Chiar în satele unde el era păstrat cu sfinţenie ca o moştenire scumpă de la bătrâni, şi acolo acum, în timpul din urmă, a început a se vâri – cum se vâră viespea în măr – luxul, această mare pacoste ce-a venit din alte ţări pe capul neamului nostru. Şi-acum bătrânii mai umblă cum umblă, dar tineretul de astăzi îşi face de urât.
   E drept, că banii acum îi câştigaţi mai uşor – omul cu palmele 10 până la 20 de lei pe zi, iar cel cu carul chiar suta, ba uneori şi mai mult (chirigiii), – dar aceasta nu înseamnă ca să-i cheltuiţi cu uşurinţă, dându-i pe stămburi nemţeşti. O pestelcă (şorţ) pentru femeie o luai înainte cu un leu, şi acum trebuie să dai cincizeci de lei, şi cât durează?
   Faţă dar de această scumpete, ar trebui ca gospodinele să se mai dea în jurul stativelor (războiului) uitate şi să vă faceţi, ca şi în vechime, haine de casă frumoase, trainice şi care nu vă costă scump.
   Ce se întâmplă însă azi la sate?
   Un om care are mai mulţi copii – flăcăi sau fete mari – duce pâinea de pe o falce de orz sau ovăz la târg, vinde un porc, doi, şi abia dacă-i ajunge să-i îmbrace pe toţi.
   Va să zică, câteva mii de lei pe nişte stofă nemţească de n-ai ce vedea în traistă!... Ştergarele de casă sunt frumoase şi bune de îmbrobodit, da fata mare îi face maică-sii capul calendar, ca să-i ia „casâncă” de 200 de lei, şi n-are ce face, căci, altfel, fata nu iese în lume!... Ştergar pe cap? Hm!
   Dar s-o picuri cu lumânarea că nu se îmbrobodeşte cu el!
   „– Da’ ce eşti aşa supărat, cumătre?”
   „– Apoi, iacă vreau să mărit fata, şi trebuie să dau o mie de lei numai pe-un sâpet (cufăr), pe-o casîncă şi o păreche de ciuboţele. De celelalte, nu mai grăiesc!”
   Aşa vorbeau doi oameni într-o zi.
   Acum, ce trebuie de luat numai decât, să iei, dar nu pot pricepe de ce să luaţi lucruri de prisos, de care v-aţi putea foarte bine lipsi, fără ca cineva să vă dea în obraz.
   Iată, de pildă, să vă amintesc numai de-un lux pe care-l faceţi la nuntă, acum după război, şi de care înainte nu se pomenea. Este vorba de „bezărăul” cel alb, sau, cum îi mai ziceţi, „volul”, „voal”, pe care-l luaţi pentru mirese la nuntă şi pentru care negustorul vă ia acum 300 de lei, pentru că-i daţi, iar mâine o să-l urce la 500 de lei. Beteala nu-i de ajuns? Dar fusta albă, în vremea aceasta de scum- pete, la ce ajută?
   Veţi răspunde: Să fim în rând cu lumea.
   Bine. Facă-şi bogatul sau cel îmbogăţit din război, dar vedem că şi cei mai nevoiaşi se împrumută şi nu se lasă de cârd.
   Apoi, judecaţi dacă face să vă destrămaţi pentru lux, fără de care aţi putea trăi! Vă luaţi după târgoveţi? Dar aceia nu trag aşa de greu la sapă şi coasă cum trageţi voi. Târgoveţul cu rostul lui, şi ţăranul cu al său.
   Ori credeţi că va fi mai bine dac’om umbla toţi cu şapcă şi cu pantaloni?
   E drept, azi banii îs ieftini, şi-i aruncaţi fără chibzuială, dar mâine, când se vor scumpi şi mărfurile se vor ţine încă tot scumpe, cu ce veţi face faţă luxului?
   Iată de asta toată lumea şi boierii strigă că aveţi bani mulţi, pentru că văd că-i aruncaţi pe lux. De asta vă cer 4 şi 5000 de lei pe falcea de pământ.
   Încă o pildă: O văduvă de război a luat ajutor de la perceptor peste o mie de lei.
   „– Da de ce, măi Nică, umbli zdrenţăros şi n-ai opinci în picioare? Că maică-ta a luat atâţia bani de la primărie?”
   „– Apoi, da, că mama o luat din târg perdele mândre de horbotă (dantelă) în casa cea mare şi o dat 500 de lei! Şi o mai luat liţei o polcă şi o fustă şi s-o gătit paralele...”
   Că, vedeţi, de asta n-are nici ursul coadă! Că vrea şi săracul să fie în rând cu bogatul şi casa îmbrăcată la fel.
   Cu luxul niciodată nu veţi ieşi la capăt.
   E ademenitor ca o băutură dulce:
   „De ce beau, de ce-aş mai bea,
   Vino ’ncoace cu litra!”
   Vorba cântecului.
   Vedeţi dar bine şi chibzuiţi, oameni buni, pe ce daţi banii; căci, ca mâine o să vă pară rău!*
 
Extras din: Preotul N. V. Hodoroabă - Din umbra satelor - DOXOLOGIA Iași, 2017
Taguri: irosiţi, lux, Pentru, nu, banii
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe