30 Iunie 22

„Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor ...”

"Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi."

Sfinții părinți tâlcuiesc aceste cuvinte astfel: Iisus Hristos îi numește aici „Câini” şi „porci” pe cei ce duc viaţă înrăutăţită, iar mărgăritarele cele cinstite sunt cuvintele lui Dumnezeu, care trebuie încredinţate doar celor vrednici. Zilele trecute mă gândeam așa la cum suntem noi, oamenii. Se întâmplă uneori să treci prin anumite încercări prin viață. Te cerți cu cineva anume sau ai o încercare cu cineva iar apoi îți descarci sufletul în fața unor persoane care teoretic par de încredere. În această viață trecem prin multe încercări și nimeni nu poate înțelege prin ceea ce ți-a fost rânduit să treci. De ce? Pentru că asta ți-a fost rânduit doar ție și tu trebuie să înțelegi ceva din încercarea respectivă. Ceilalți nu vor înțelege pentru că încercarea nu a fost pentru ei. Văd tot felul de filmulețe sau scrieri ale unor oameni care s-au săturat de un anumit sistem. În aceste cazuri se formează două categorii: susținătorii și cei care te blamează. În mod clar ceva anume îi face pe acești oameni să își descarce sufletul public. Însă din păcate la un moment dat totul se va întoarce împotriva ta. Fără să vrei. Acum câțiva ani îmi povestea un prieten cum a început coșmarul lui la locul de muncă. Într-o zi a avut o altercație cu șefa lui. A recunoscut că și el a greșit dar nu merita jigniri și cuvinte grele. Așa că a început să își descarce sufletul în fața unor colegi. A trecut un timp iar presiunile asupra lui erau din ce în ce mai mari. Așa că a ales să plece din compania respectivă. La câteva zile se întâlnește cu o fostă colegă și îi spune:
- Știi că X este în locul tău acum?
- El? Păi nu știe așa multe dar poate învață.
- Păi nu știe ce are de făcut dar știe să ..... răsufle.
- Cum adică?
- Adică după ce ai plecat a spus de față cu șefa "Aaa, cine? Y? Păi și așa la câte zicea de șefa, că așa și așa."
Deci iată cum cineva s-a folosit de suferința unui om ca să urce pe scaunul lui. De multe ori m-am întrebat "Cum adică "întorcându-se, să vă sfâşie pe voi."?" Iar aici am realizat răspunsul. Nu trebuie să spui tu celor din jur câte faci, cum te rogi, cum postești, cum te spovedești. De multe ori ne ia gura pe dinainte și ne trezim noi să spunem "Păi eu mă rog și citesc atâtea acatiste, merg la N biserici, țin N zile de post" iar după un timp dacă supărăm pe cineva primim răspuns "Mai și zici că te rogi. Mai și zici că mergi la biserică". Asta pentru că mulți nu înțeleg că și tu ești om și ai încercările tale sau greutățile tale.
Așa și cu anumite cazuri în care unii se plâng de un anumit sistem, de un loc de muncă sau de o anumită întâmplare. Noi nu știm prin ce trec acești oameni. Mulți savurează aceste informații pentru că par de can-can. Dacă nu s-ar posta, nu ar mai fi rating. Alții dau cu piatra. Dar câți sunt cei din care zic "Nu știm prin ce a trecut acest om. Mai bine ne rugăm pentru el în loc să dăm cu piatra". Alții se hrănesc din suferințele sau încercările oamenilor. Un alt caz ar putea fi următorul: o femeie avea mari încercări cu soțul ei. Își mai descarcă sufletul vecinei sale și îi spune că a dat pomelnic la mănăstiri. După un timp se ceartă cele două iar vecina îi spune bărbatului respectiv "Vezi că X te lucrează cu popii, că mi-a spus de pomelnice și mănăstiri. Poate îți face cine știe ce vrăji". Ce se întâmplă mai departe nu este greu de imaginat. Am spus că acest caz "ar putea fi" dar unele chiar există. Sunt oameni care se hrănesc cu punctele slabe ale celor din jur iar apoi le exploatează.
Cam de asta este bine ca încercarea ta să rămână doar a ta. Suferințele noastre sunt ca niște perle. Dacă le aruncăm porcilor și câinilor s-ar putea să se întoarcă și să ne sfâșie.

Autor: Jurnalistul și teologul Cornelius Florin. / Foto: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe