07 August 22

Nu am eu atâtea cunoștințe încât să știu toate perioadele de secetă din România, dar pe două le știu...

Prima a fost pe vremea lui Brâncoveanu. Atât de mare și îndelungată fusese seceta încât și munții erau pârjoliți. Codrii Vlăsiei erau arși de pârjoul secetei care se întinsese pe mai mulți ani. Săracia lovise cumplit, atât de înfometați  ajunseseră oamenii, încât mâncau fiertură de scoarță de copac, cu apa din râuri, care ajunseseră ca niște firicele de apă.
Si a doua, seceta de după război, cea din 1946.  Care a venit după pârjoul războiului, pe asta o știe toată lumea, nu mai insist, a fost o jale cumplită și atunci.
Acum, în vremurile noastre, în România, de ce limitarea furnizării apei?  Când oriunde sapi, dai de apă la 7, 8, 9 metri adâncime, prima pânză. Am făcut doua puțuri în viața mea. La unul am dat de apă la 9 metri,  la celălalt la 8.
Majoritatea localităților sunt ori în câmpie, ori în lunci, ori în depresiuni. Dacă eram  în  Orientul Mijlociu sau ce știu eu?, prin țările situate în zone aride, înțelegeam. Dar la noi întreruperea  furnizării apei? Hai să fim serioși. Bine, cu ocazia asta, poate totuși avem și noi bunul simț să închidem apa cât ne spălăm pe dinți sau ne săpunim.  Asta măcar pentru că în lumea asta sunt multe zone care reciclează apa.
Bunăoară la Dubai. Acolo nu există canalizare. Numai fose. Da, da. Burj al arab si toate casele alea de pe Palmier, de îți cad plombele de cât de frumoase sunt, au fosă. Vine cisterna frumos, scoate tot ce e în hazna și pleacă la stația de epurare din deșert. Se curăță, se tratează chimic, alea, alea,  iese apica din fosă boboc, după care alte cisterne (sper ca altele), duc apa înapoi la bazinele de unde se alimentează orașul cu apă. De aia nu o să mă duc eu niciodată la Dubai, că mă gândesc că poate mai rămâne o moleculă, două din fosă. Si mai bine evit.
Bine oricum nu mă interesează să vizitez decât Imperiul și locuri sfinte, dar asta e o altă discuție.
Așadar, terminați cu prostiile astea cu limitarea furnizării de apă, nebunilor care ați pus mâna pe putere  în țara noastră! Că vă râd și curcile.

Preluat: Cristina Leordeanu. / Foto: agrointel.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe