09 Decembrie 22

Nevoia de asceză

    Adevarata cunoastere este conditionata de iubire. Pentru a cunoaste in iubire trebuie sa ajungem la iubire.
    Dar nu ajungem la iubire fara asceza, fara o autolimitare legata de recunoasterea drepturilor celuilalt. Ne putem impune limite noua insine din respect pentru ceilalti si pentru Dumnezeu. Trebuie sa ne deprindem sa ne gandim la Dumnezeu; prin aceste limitari ne infranam poftele. Atunci cand poftele nu pot fi satisfacute, vine mania, precum si o anumita tristete, o pierdere a nadejdii, o nerabdare legata cu mania. Dobandim rabdarea, care consta in a-i suporta pe ceilalti si situatiile care se prezinta, aflam o mare putere; prin rabdare se poate realiza in societate o iradiere a pacii. Iubirea are o crestere. Simtim ca iubirea poate fi mereu mai inalta, mai mare; pe masura ce, in rugaciune, omul inainteaza in eliberarea de patimi, el se roaga cu mai putina tulburare.
Nu mai este tulburat de el insusi si atunci se poate ruga si pentru celalalt si poate fi mai intens in Dumnezeu.
    Intristarea, disperarea, orgoliul nu-l lasa pe om sa se roage. Grijile vietii sunt de asemenea piedici in calea rugaciunii. Ma rog pentru ceilalti atunci cand ma simt in bine in comuniune cu Dumnezeu. Vorbesc cu Dumnezeu, Il simt alaturi de mine, simt ca ma asculta, ca ma iubeste si ca Il iubesc. Atunci rugaciunea devine neincetata. Cat timp suntem plini de patimi, nu suntem pregatiti pentru rugaciunea inimii. Straduindu-ne sa ne gandim tot timpul la Dumnezeu, ne micsoram patimile. Si o data micsorate patimile, ajungem la rugaciunea curata. Aceasta vine din renuntarea la voia noastra proprie. Voia proprie este taiata prin ascultare. Vointa centrala cea mai usor de acceptat pentru toti este vointa lui Dumnezeu.
 
Avon
 
Dumitru Staniloae

    
 
 
Taguri: asceză, De, Nevoia

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe