27 Mai 22

Mihai Morar: EL E CEILALȚI.

Mi s-a făcut dor de el. Pentru mine, el este definiția iubirii absolute de aproape. Pentru el, ”viața înseamnă ceilalți”. La 88 de ani, încă operează pe creier. Peste 40.000 de ”ceilalți” pe care i-a operat pe creier. La 88 de ani, încă nu-i tremură mâinile deloc. La 88 ani,  are una dintre cele mai agere minți pe care le cunosc.
L-am găsit în cabinetul lui de la Institutul Național de Neurologie, după consultațiile pe care le dă fără programare. Purta sub braț un dosar gros spre care am tras cu ochiul indiscret: ”Nominalizare Nobel”. La 88 ani, e neobosit. Merge la culcare, zilnic, de zeci de ani, la 9 seara. Se trezește la 3 dimineața. Citește sau scrie până la 5. La 6 AM e la spital. Viața lui înseamnă ceilalți.
Leon Dănăilă e numele lui. Sculptorul de creiere. Alături de Einstein, se află în lista celor 500 de oameni geniali ai Istoriei. Neurochirurgul român care a redus mortalitatea în cazul operațiilor pe creier de la 60 la sută la 3 la sută. Fiul de țărani care și-a donat casa natală statului pentru a fi transformată în muzeu. Profesorul care a scris 54 de cărți până acum, iar la 88 de ani tocmai a terminat de scris încă un tratat de neurochirurgie.
Cînd Cris-Tim m-a rugat să nominalizez un ”Român cu eticheta curată” , m-am gândit la el. Doar la el. Și am acceptat să fac această postare cu o singură condiție: să îl vizitez și să donez onorariul meu pentru Leon Dănăilă. Dar viața lui înseamnă ceilalți: ”Mihai, eu nu știu ce să fac cu banii. Te rog să faci o donație pentru spital. Acolo sigur e nevoie tot timpul de ceva.” Mereu e despre ceilalți.
Ne-am promis, la despărțire, că ne vom întîlni curând la podcast. Și m-a asigurat că se vor termina curînd și vremurile astea pandemice: ”Răbdare. Orice rău se termină!”
Ce om! Ce om viu! Îl prețuiesc în fiecare zi. Și îi prețuiesc eticheta lui curată: iubirea de aproape. Eticheta lui sunt ceilalți. Pentru care trăiește în fiecare zi.
Cu prețuire, #mihaimorar

Autor: Mihai Morar, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe