16 Iunie 21

Mesajul unei FEMEI: „Am invitat CNCD la slujbele IPS Teodosie să vadă cât de „discriminate” sunt femeile”

În tot scandalul acesta ce este mediatizat peste tot, legat de faptul că un Arhiepiscop ORTODOX a „îndrăznit” să citeze trei vorbe din Biblia ORTODOXĂ, am îndrăznit și eu să trimit un mail către CNCD. Pentru că sunt femeie. Și pentru că nu m-am simțit deloc discriminată în Arhiepiscopia Tomisului.
Deja se știe că după ce scoate Ips Teodosie trei vorbe, se umple internetul de ele… și nu doar internetul! Dar chestia asta cu discriminarea femeii mi se pare prea de tot. Și sunt femeie!

Presa a publicat jumătate din răspunsul Ips Teodosie pentru a fi citit de o țară întreagă, iar jumătatea țării care habar nu are cine au fost Adam și Eva urlă de patru zile.

Poate că am fost prea îndrăzneață, dar m-am gândit că merită să-mi spun și eu părerea. Pentru că sunt femeie și pentru că Ips Teodosie mi-e duhovnic. Am văzut și văd prea multe întâmplări care arată exact opusul a ceea ce urlă oamenii. De ce să tac?! Veniți la slujbe să vedeți discriminare! Femeile mai au puțin și se urcă pe ușile altarului. Bărbații nici nu au loc de ele în față. Asta da discriminare!

Am explicat CNCD de ce eu, ca și credincioasă, ca și fată care vine la slujbele Ips Teodosie, nu văd nici o mică discriminare din partea dumnealui pentru femei.

După acuzația că ar vrea să fie președinte, asta mi se pare cea mai penibilă și lipsită de sens. A spus trei vorbe din Biblie și gata, discriminează femeia! Omul ăsta chiar nu poate avea liniște?!

Am invitat CNCD la slujbe, să vină să vadă cât de ”discriminate” sunt femeile. Mi se pare cel mai bun mod de a afla dacă este adevărat sau nu.

Dar până se hotărăsc cei de la CNCD să vină la slujbe, îndemn cu multă dragoste și blândețe toate fetele/ femeile care citesc acest text și care cunosc adevărul să trimită mail către CNCD ( mail-ul : support@cncd.ro ) și să-și spună părerea, cu argumente sau probe, despre acest subiect. Dacă sunt și bărbați care ar putea dovedi sau argumenta cumva contrariul acestei acuzații lipsită de sens, îi îndemn și pe ei să facă același lucru.


Mail-ul meu către CNCD :

” Bună ziua!
Mă numesc Păun Natalia Lorena, am vârsta de 23 de ani și locuiesc în Constanța. Ca și fiică duhovnicească a Înaltpreasfințitului Teodosie, vă scriu cu bună-cuviință, mesajul meu având ca scop pledarea, pe bună dreptate, a Arhiepiscopului de la Tomis. Știm deja că de curând a apărut în mass-media un cuvânt al Înaltpreasfințitului în care, spun unii, discriminează femeia. Din punct de vedere obiectiv, dumnealui nu a făcut decât să răspundă la o întrebare duhovnicească și anume „ De ce femeia nu poate fi preot?” , nu a făcut decât să răspundă CITÂND din Biblie, Carte Sfântă după care religia de care aparține IPS Teodosie se ghidează. ( Dacă rogi un elev să recite din Mihai Eminescu, nu-ți va recita niciodată din Bacovia, decât dacă nu a învățat prea bine în anii de școală ; Ips Teodosie a citat din cartea pe care a învățat-o cel mai bine, la fel ca un elev conștiincios și învățat)
În plus, cea mai mare contribuție la această intrigă a avut-o presa, pentru că au prezentat doar jumătate din răspunsul ierarhului. IPS Teodosie a mai vorbit și despre Fecioara Maria, spunând că este mai aproape de Dumnezeu chiar și decât îngerii. Ceea ce mie, ca și credincioasă, mi se pare a fi un mare avantaj pentru femeia ortodoxă.
Vedeți întreg răspunsul aici: youtube.com
Și din punct de vedere subiectiv, vă pot relata ceea ce văd eu tot timpul la slujbele oficiate de către Ips Teodosie. Dacă veți găsi motive să nu credeți, vă invit să luați parte măcar de câteva ori la slujbele săvârșite de dumnealui.
Veți vedea că majoritatea persoanelor de acolo sunt femei. Comportamentul lor vă va face să înțelegeți că nu se simt deloc discriminate, ba chiar se observă faptul că se simt prea adulate. Nu veți vedea la slujba niciunui alt cleric atât de multă îndrăzneală a femeilor cum se observă aici. Pot spune că aici bărbații au un motiv mult mai bun de a se simți discriminați. Sunt femei care se așază pe partea lor, în fața dumnealor, a bărbaților, să fie primele. Sunt doamne care se plimbă prin biserică în timpul slujbelor, care vorbesc, care merg chiar lângă Ips Teodosie în timp ce slujește, deranjându-i slujba. Însă Ips Teodosie privește cu blândețe , nu se supără. Și pentru că tot e vorba de discriminări, țin să amintesc un episod, din 15 mai 2020, când o doamnă a venit și s-a învârtit în jurul Ips Teodosie, la slujbă, iar dumnealui nu a făcut nimic, nu a privit-o cu nici măcar o picătură de ură.

A se vedea aici : youtube.com
Pentru că eu am transmis slujba live atunci, a doua zi Ips Teodosie m-a întrebat venind vorba , dacă știu ceva despre doamna respectivă, intenționând să-i facă o rugăciune (dacă mai apare la slujbe) și să încerce să o ajute.
Se îngrijește de fiicele sale duhovnicești nu doar ca un părinte spiritual, ci și ca un părinte natural.
Multe doamne din biserică mi-au povestit cum au fost ajutate chiar și material, nu doar spiritual, de către Ips Teodosie. Unele dintre ele , având probleme de sănătate, au fost ajutate și îndrumate către medici buni, primind îngrijiri și medicamente ( cheltuielile fiind suportate de IPS Teodosie) , unele doamne cu probleme au primit un loc în chiliile de la Vatra Dornei , unde să se poată relaxa și vindeca, au primit tratamente gratis la baza de acolo ( despre care aceiași jurnaliști ce-l acuză de discriminare acum, cândva l-au acuzat că ar avea acea bază de tratament pentru a obține bani; eu una, cât am stat acolo, am observat că mai mult pierde, oferind ajutor). Unele fiice duhovnicești ale Înaltpreasfințitului sunt de prin alte locuri, din afara Constanței, atunci când dânsele vin la Constanța la slujbe ori la alte evenimente, Ips Teodosie le oferă un loc unde să locuiască, în chiliile arhiepiscopiei sau altele. Am o prietenă care a fost ajutată de dumnealui să-și ia o casă unde să poată locui cu familia ei. De-ar fi să mi le amintesc pe toate, nu aș mai termina acest mesaj. Cert este că eu cunosc mai multe femei ajutate de dumnealui decât bărbați. Culmea.
De veți lua vreodată parte la slujbele ținute în afara orașului Constanța, veți observa că nici o mașină a preoților și diaconilor nu este goală, toate mașinile sunt pline cu femei. Oferă mașini tuturor credincioaselor care doresc să meargă la slujbele ținute de dumnealui.
Cea mai mare parte a timpului, dumnealui și-o ocupă ascultând-uși și sfătuindu-și fiii duhovnicești. Petrece ore întregi la telefon discutând și sfătuind fii duhovnicești, căutând o cale să le ofere sprijin. ( majoritatea fiind femei )
Chiar și eu am fost ajutată de dumnealui în timpul pandemiei. A trebuit să mă mut la Constanța din București anul trecut. Până să găsesc un apartament, dumnealui mi-a oferit un loc unde să pot dormi, suportând cheltuielile tot dânsul.
Am fost primită cu multă căldură în Arhiepiscopia Tomisului, nu m-am simțit în nici un fel discriminată. După tot ajutorul primit, tot eu, la supărare, din mofturi copilărești și fără sens, am avut o ieșire imatură și l-am criticat public pe Ips Teodosie, care chiar și după tot ce am făcut m-a primit înapoi parcă și cu mai multă căldură. Dacă avea o oarecare ură ascunsă față de femei, mă mai ierta atât de ușor?! Eu fiind femeie. Mi-a răspuns chiar și noaptea târziu atunci când am avut supărări. Niciodată nu mi-a spus „nu”. De fapt, nu cunosc pe cineva să fi fost refuzat atunci când a cerut ajutorul.
Cam cu doi ani în urmă, chiar de ziua dumnealui (12.12.2019) , mi s-a permis să-i urez „la mulți ani” în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Din ce știu, în alte biserici, femeilor nu le este permis să țină cuvânt. Aici, în ditamai Catedrala, mie mi s-a dat voie. Mi s-a permis să fac parte și din staff-ul arhiepiscopiei; mi s-a permis să-i vorbesc Ips Teodosie în mijlocul credincioșilor, în biserică; Ips Teodosie mi-a permis să-i fiu aproape; și sunt femeie. ( am atașat câteva fotografii care pot demonstra cât de cât ceea ce am spus aici )

Sursă: Jurnalista Natalia Paun / nattallia13.wordpress.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe