11 August 20

Mesaj tulburător: Multă vreme am mușcat din antipropaganda care i se făcea Înaltpreasfițitului Teodosie, cum că e un soi de șmecheraș...

   Multă vreme am mușcat din antipropaganda care i se făcea Înaltpreasfițitului Teodosie.
   Nu mi-am bătut eu prea mult capul cu ea, nici n-am crezut ce se spunea acolo, nici n-am respins, nici nu m-a interesat prea mult,
dar... rămăsese acolo in mintea mea ceva, cum că e un soi de șmecheraș... tot rămăsese ceva, vorba aia calomniază, calomniază, tot va rămîne ceva...
   Prima dată cînd mi s-a aprins un beculeț cum că stai mă că aici e vorba de alt fel de ierarh, mai temerar, a fost atunci cînd l-a invitat pe părintele Theodoros Zisis, in conferinta la Constanța, legat de Sinod.
   După care a început campania furibundă împotriva sa, acțiunile în instanță...
   Atunci a mai pîlpîit o dată, mai tare, beculețul, zic măi tăticule, prea e moțată treaba, prea dau în el, dar ăia veniseră in campania de denigrare erau ”blindați” cu acuze, inclusiv cu inregistrări cică cu camera ascunsă, etc, etc..
   M-a uimit atunci atitudinea sa, foarte liniștit, părea ca n-are nici o treabă că ăia il freacă întruna, își asumase tot ce i se întîmplă și mergea înainte, parcă știind că adevărul va ieși la iveală la urmă... a și zis-o odată cînd îl fugăreau reporterii, ca adevărul va ieși la iveală.
   În perioada aia îmi spunea cineva aici pe FB, că sînt minciuni, că e un ierarh vrednic și îmi amintesc că mi-a spus de dezlegările pe care le face, absolut incredibile.. Pe care nu oricine le face..
   Da' nu m-a impresionat prea tare, ca să-mi mai steargă din minte de tot aia cu șmecherașul...
   Ei bine, a venit pandemia vieții.
   Și am dat peste pagina Arhiepiscopiei Tomisului si peste radio Dobrogea, nemaiuitîndu-mă la tv...
   Și-am rămas mască, să mă exprim golănește, despre vrednicia acestui adevărat ierarh!
   Eu una nu am reușit să țin pasul cu el la cîte rugăciuni făcea. Dacă stăteam la Acatist noaptea pînă la 1 jumate cu el, nu mai reușeam să mă trezesc la Liturghie, cind el era deja in biserica la 7 și ceva.
   Noapte de noapte, și zi de zi, a ținut-o așa fără pauză, neobosit. Incredibil.
   Oare omul ăsta cînd doarme? L-am auzit într-o joi de aia cînd răspune el întrebărilor la Radio Dobrogea că spunea ca doarme foarte puțin.
   Păi eu am impresia că nu doarme deloc, ca dimineata era la Liturghie, de la 8 pînă la 11, 12, 13 depinde de ce slujbe mai făcea după, nopatea slujea Acatistul, iar dimineata Liturghia la Suceava, dupa masa la radio sau la nu stiu ce manastire p-acolo prin Dobrogea. Așa intr-o continua mișcare și slujire.
   Iar cînd am mai vazut ca la fiecare Liturghie face si Molitvele Sfântului Vasile, despre care toți am auzit, că nu îndraznește să le facă oricine, păi intr-adevăr se confirmă vorba aia că numai în pomul cu roade se dă cu pietre...
   Azi noapte făcea Liturghie nu știu pe unde... chiar n-are rost sa-mi bat capul sa-mi amintesc, ca el face oricum, intruna, undeva... :O
Vrednic este!
_______________________________

   Mi-a placut teribil cînd l-am văzut umblînd noaptea pe străzile eparhiei, cînd a scos sfintele moaște.
   Eu altul nu am vazut facînd asa la noi, nici măcar un preot daramite un ierarh, doar muntenegrenii si georgienii au mai facut Și atunci mă întrebam de ce nu ies asemenea preoții din toată țara, fiecare în parohia lui, pe străzile parohiei.
   Ar fi fost un act de mare intărire pentru cei credincioși.

   Multe din actele sale, pe care și noi, ce sa mai zic de ”presa libera”, le socoteam excentricități, ieșite din tiparele impuse nu numai de o societate din ce in ce mai globalizata ci si dintr-o lene si comoditate duhovnicească atît a clerului cît si a poporului -ca suitul pe cisterna sa sfintească apa, liturghia pe plajă, etc-- ar trebui să fie de fapt lucruri absolut normale într-o țară creștină, unde altădată in vremuri grele se scoteau moaștele, icoanele, pe străzi, prin orașe, prin sate, pe cîmpuri...
   Dar mai sîntem noi o asemnenea țară?

P.S.
Acum cîţiva ani, cînd am aflat că sfatuitorul sau (nu stiu daca îi era si duhovnic) era parintele Arsenie Papacioc, stiind cine era parintele Arsenie (era duhovnicul si prietenul surorii mele, încă de cînd a ajuns la Techirghiol, Dumnezeu sa-i odihnească pe amîndoi) am fost sigură ca acuzele sînt minciuni.
Doar ca fiind atît de departe de Constanța... nu m-a preocupat prea mult sa aflu mai multe despre Sfinția Sa.
 
un articol de Eugenia Gârba, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe