16 Iunie 21

Măsurile de carantină au distrus mai multe vieți decât au salvat, arată un studiu realizat în Franța

Măsurile de carantină au distrus mai multe vieți decât au salvat, arată un studiu realizat în Franța (citat de Smart Radio

Studiul măsoară, pe de o parte, presupusele efecte benefice ale lockdownurilor în Franța, pornind de la premisa că oamenii uciși de boală ar fi putut trăi cu 5 ani mai mult: „Dacă izolarea a făcut posibilă salvarea a 100.000, atunci 500.000 de ani de viață ar fi cruțați de politica de sănătate pusă în aplicare.”

Pe de altă parte, măsoară efectele nocive ale izolării, evaluate prin impactul restricțiilor asupra economiei și, în consecință, asupra nivelului de venit al populației. Primul fundament care stă la baza modelului utilizat este ideea, susținută în mod repetat de economiști și de date statistice, conform căreia speranța de viață este direct corelată cu nivelul venitului mediu. Aceste efecte nocive vizează mai mult angajații din sectorul privat și lucrătorii independenți decât pensionarii și funcționarii publici; dar, mai presus de toate, pe tineri, ale căror venituri au scăzut cu 5-10% între 2019 și 2020. Potrivit studiului, 5 milioane de persoane au suferit pierderi ale veniturilor de la prima izolare, iar 1 milion au sărăcit, conform asociațiilor de ajutor Secours Catholique. Concluzia studiului este că măsurile de lockdown au însemnat, în Franța, 1.200.000 de ani de viață sacrificați. 

smartradio.ro

Adică, ceea ce am spus și eu iar și iar – alături de mulți alții – de la începutul pandemiei. Dar, desigur, să spui lucruri de elementar bun-simț înseamnă, în acești ani, să fii „conspiraționist” sau „terorist”. 

Studiul nu ia în calcul efectele acestor măsuri asupra persoanelor care suferă de diverse boli cronice și nu au avut acces la tratamente în spitale; a persoanelor care suferă de boli psihice; a izolării și singurătății asupra bătrânilor; a terorii pandemice amplificată de mass-media care a dus la nenumărate sinucideri; limitarea accesului la educație pentru generații de elevi sau perturbarea ultimilor doi ani școlari; și multe alte efecte colaterale ale „măsurilor non-farmaceutice.”

Jurnalistul Cătălin Sturza (text & foto)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe