28 Octombrie 20

Mărturia ÎPS Teodosie despre vrednicul de pomenire, ÎPS Pimen

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie : “ Înaltpreasfințitul Pimen a iubit în mod deosebit din neamul nostru doi mari bărbați: Sfântul Voievod Ștefan Cel Mare și Mihai Eminescu.
Am primit o mărturie minunată de la un profesor universitar, care atunci când avea 14 ani a mers cu părinții săi la mănăstirea Putna, era anul 1969.
Ghid la mănăstire era actualul Înaltpreasfințit Pimen, care acum se îndreaptă cu sufletul către Dumnezeu.
Acolo era un grup de copii. Iubea foarte mult copiii, le dătea sfaturi. Îi întreba ce rugăciuni știu. Așa a făcut și atunci, i-a întrebat : “voi ce rugăciune ziceți , copii, atunci când vă culcați, când vă treziți? “
Cei mai mulți au spus : “noi zicem Tatăl Nostru .”
(Ips Pimen) “nu mai aveți și o altă rugăciune?”
( Copiii )“ Cam asta ne-au învățat părinții noștri...”
(Ips Pimen) “ Așteptați-mă puțin! Să vă mai aduc eu o rugăciune pe care să nu o uitați niciodată!”
S-a dus la chilie și a venit cu un teanc de hârtii, scrise la mașină, cu “ Doina “ lui Eminescu.... care lipsea la vremea aceea și a lipsit toată perioada comunistă din manualele de limba română.
Le-a dat această poezie. Acel profesor mi-a spus că o are și astăzi! A fost impresionat! Când mi-a istorisit plângea de emoție! (...) Iată! Aceasta a iubit Înaltpreasfințitul Pimen, istoria adevărată,literatura cea adevărată. (...)
Înaltpreasfințitul Pimen a fost un om cu totul dăruit lui Dumnezeu! Un om care a plecat de jos! (...) Mormântul și l-a săpat singur! Câți au făcut aceasta?! Un om cu totul aparte, căruia i se cuvinte toată cinstirea!(...)
A fost ca un părinte al meu, un părinte al Bucovinei și al multor oameni care l-au cunoscut și l-au admirat pentru simplitatea lui, pentru smerenia lui, pentru dragostea lui de Dumnezeu, de oameni, de neam, de țară.. de toate frumusețile neamului și a poporului nostru întreg.”
Dumnezeu să-l ierte!
Îanltpreasfințitul Teodosie a mărturisit toate acestea în cursul emisiunii de ieri de la Radio Dobrogea ( Cuvântul Ierarhului )
Emisiunea poate fi găsită pe pagina Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Sursă: Jurnalista Natalia Lorena
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe