01 Decembrie 22

Acasă » Martiri creștini
1 2 3 ... 17 18 »

SINAXAR 18 SEPTEMBRIE. MOARTEA MUCENICEASCĂ A PĂRINTELUI ILARION FELEA

 • 19 Septembrie 22
 • 162
O înmormântare la Aiud
Era prin anii 1960-61, în celularul din Aiud. Într-o zi se anunţă prin toate formele de mass-media din puşcărie, morse la perete şi calorifer: A murit Părintele Ilarion Felea.
Cine nu-l cunoştea pe Părintele Felea din Aiud? Toţi ştiam, unul de la altul, că a fost profesor la Academia Teologică Ortodoxă din Arad şi mie mi-a fost profesor şi mai ales pedagog. Îl cunoşteam noi bihorenii şi arădenii, îl cunoşteam si ... Detalii... »


Din data de 27 iulie 2022, avem nou Sfânt, din partea Bisericii Ortodoxe a Serbiei : copilul Mucenic Slobodan Stojanovic !

 • 17 August 22
 • 865
  Din data de 27 iulie 2022, avem nou Sfânt, din partea Bisericii Ortodoxe a Serbiei : copilul Mucenic Slobodan Stojanovic ! Ucis de o femeie musulmancă doar pentru vina de a fi sârb și ortodox !
  Ucigașa, luptătoarea albaneză Alfeta Veseli ce lupta pentru musulmanii bosniaci, l-a torturat pe Sfânt tăindu-i urechile, făcându-i incizii în stomac cu un obiect ascuțit, apoi împușcându-l în tâmplă și aruncându-l în groapa comună de l ... Detalii... »


Valeriu Gafencu, numit „sfântul închisorilor” de părintele Nicolae Steinhardt, este descoperit la Târgu Ocna, după îndelungate cercetări...

 • 19 Mai 22
 • 494
"A existat, atît după mai multe mărturii culese în teren, cît şi după observaţiile noastre arheologice, un drum, desfiinţat odată cu penitenciarul la mijlocul anilor ’70, care străbătea grădina de zarzavaturi a acesuia şi mergea pînă în poartă. Totodată, la marginea grădinii a fost construită, în perioada de ”înflorire” a Penitenciarului-Spital Tîrgu Ocna, de la mijlocul anilor ’50, şi o popotă a cadrelor. Probabil că ... Detalii... »


9 mai: Sfântul Mucenic Hristofor - purtătorul de Hristos

 • 09 Mai 22
 • 385
Cunoscut drept „sfântul cu cap de câine”, Cuviosul Hristofor a trăit pe vremea împăratului Deciu, în secolul al III-lea. Acesta avea o frumusețe aparte și atrăgea privirile tuturor, dar el nu era bucuros de acest lucru, ci se mâhnea, pentru că provoca ispite celor din jur. Și s-a rugat Domnului să îi ia această frumusețe, așa încât a ajuns să aibă cap de câine.
Fiind chemat de împăratul păgân la judecată, Sfântul Hristofor a ref ... Detalii... »


Pe 18 februarie 1952, România a câștigat un sfânt.

 • 19 Februarie 22
 • 660
Pe 18 februarie 1952, România a câștigat un sfânt.
Domnul știe când va fi canonizat, până atunci, este canonizat în inima mea și nu numai.
Vă garantez că cine vrea să-l cunoască și ajunge să-l cunoască, viața lui se va schimba. Nu cred că există suflet pe pământ să nu fie mișcat de viața acestui om, devenit în închisorile comuniste un sfânt.
Cum îi puteți afla viața? Cumpărând cartea Sfântul Închisorilor sau Întoarcere la Hristo ... Detalii... »


12 ianuarie: Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița

 • 11 Ianuarie 22
 • 484
Născută în Roma cea veche, copila a fost învățată dreapta credință de către tatăl ei care, deși lucrase pentru împărat, în taină Îi slujea lui Dumnezeu. Crescând cu dor de cele sfinte, Tatiana a refuzat să fie mireasa unui om și să se îndulcească de bucuriile lumii acesteia, logodindu-se cu Domnul. Iubea mult rugăciunea și postul, încât se asemăna unui înger și, pentru curăția și înțelepciunea ei, a fost aleasă diaconiță a Bisericii din Roma. Fii ... Detalii... »


20.000 de creștini uciși din ordinul împăratului Maximian, când se aflau la slujba de Crăciun în marea biserică din Nicomidia

 • 28 Decembrie 21
 • 697
Astăzi, Biserica lui Hristos, Ortodoxia prin Sfânta Tradiție ne aduce aminte de miile de crime comise de împăratului Maximian la slujba Nașterii Domnului din marea biserică din Nicomidia (reședința împăratului Deocletian). Atunci, ura contra creștinilor ajunse la un nivel planetar, astăzi asistăm la o încercare de a resuscita această ura, pentru a ajunge creștinii să fie de vină și pentru ceea ce nu au făcut ... toate acestea din simplul fapt că ... Detalii... »


Uciderea cu pietre a Sfântului Arhidiacon Ștefan - 27 decembrie

 • 27 Decembrie 21
 • 596
greacă: Στέφανος, Stephanos ; latină: Stephanus, însemnând Coroană de flori sau Încununat, de multe ori dat ca un titlu mai degrabă decât ca un nume (n. 1 - d. 34/35) După Noul Testament a fost Arhidiacon iudeu (evreu) din Ierusalim care a fost al treilea martir creștin condamnat la moarte de autorități, după Ioan Botezătorul și Iisus Hristos.
 Potrivit Noului Testament, Sfântul Ar ... Detalii... »


„Am făcut un Crăciun mai frumos decât o poveste!”

 • 25 Decembrie 21
 • 782
"E noapte. Tocmai am citit Acatistul Domnului. Am făcut un Crăciun mai frumos decât o poveste! Sufleteşte m-am simţit mai pregătit decât în alte rânduri. Am simţit, prin greutatea suferinţelor trăite pentru învierea sufletului, răspunderea ce mă apasă privitor la mântuirea propriului meu suflet, a familiei, rudelor, prietenilor, vrăjmaşilor, neamului întreg.
Şi cu cât urcam mai sus pe scara idealului, cu atât mă vedeam mai mic, mai păc ... Detalii... »


„Dați drumul la cer!” - Colind scris în temnița comunistă de către Ovidiu Vasilescu, deținut politic

 • 20 Decembrie 21
 • 1001
DAȚI DRUMUL LA CER

Leru-i ler, leru-i ler și iar leru-i ler
Doamne-n noaptea asta m-am gândit să-ți cer
Să trimiți un înger tânăr și frumos,
Cu fum de tămâie și de chiparos

Să-mi sfințească, Doamne, temnița săracă
Și s-o scoată bunul, de sub promoroacă.
Și să mai aducă, Doamne, pentru noi,
Pentru osândiții flămânziți și goi,

Aburul din pâinea pe care-o vis ... Detalii... »


25 noiembrie: SFÂNTA ECATERINA - MUCENIȚA CĂREIA HRISTOS I-A DĂRUIT UN INEL DE LOGODNĂ

 • 25 Noiembrie 21
 • 650
S-a trezit cu un inel pe deget de la Mirele Hristos

Copila Ecaterina s-a născut şi a crescut într-o frumoasă şi bogată familie a vremii, fiind fiica guvernatorului din Alexandria Egiptului. Tatăl său a fost păgân, dar mama, fiind creştină, a educat-o într-un spirit profund religios şi a avut grijă să îi ofere o educaţie care să nu-i trădeze orientarea spirituală, dar făcea asta numai de teama persecuţiilor. Ecaterina a învăţat multă ... Detalii... »


„O să se bată cu noi și morți, iar noi o să fim alături de voi ca să ne apărați. Și morți vom izbândi!”

 • 23 Noiembrie 21
 • 3989
La 21 noiembrie 2006 trecea în veșnicie părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, omul a cărui viață și trăire joacă drept una dintre cele mai puternice mărturii ale neamului românesc în fața Tronului Ceresc.
"...Comuniştii au în preotul Calciu dovada neputinţei lor. El este cea mai gravă problemă a comunismului internaţional şi cel mai strălucit exemplu al credinţei creştine. Calciu apără omul, viaţa şi lumea, aşa cum însuşi Fiul lui Dumn ... Detalii... »


-->
Articolul lunii
Retele Sociale
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
Citate Ortodoxe