23 Ianuarie 22

Maestrul Eugen Hantiu – Artistul coregraf din Ceruri

Astăzi, 20 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a săvârșit slujba de înmormântare pentru maestul coregraf  Eugen Hantiu la biserica "Sfântul Dumitru" (Strada Dorobanți, numărul 64) din orasul Constanța. De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a mărturisit că  maestrul era un om drag si apropiat, iar ambele fiice ale maestrului coregraf și marelui artist sunt botezate de către Înalpreasfintia Sa. La slujba au participat familia, rudele, colegi, prieteni dragi și studenți.

Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfințitul  Teodosie a menționat faptul că maestrul a trecut la cele veșnice din cauza cancerului, boală care îl slăbise treptat până  acum trei zile,  când a fost chemat la Dumnezeu, dar aceasta a fost toată viață lui o lumină pentru toți din jurul său și a adus multe bucurii tuturora.

I.P.S. Teodosie a spus despre cariera profesională a maestrului că va fi continuată de familia sa prin fiica cea mare, studentă la U. N. A. R. T. E.  la București, secția teatru și soția sa - care este decan la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța.

Un cuvânt de suflet, transmis în numele tuturor colegilor a ținut și Părintele diacon Ioan Ardealean, care și-a exprimat durerea și regretul pentru plecare, dar a mărturisit ferm că  plecarea lui Eugen Hantiu este chemarea de la Dumnezeu, „Dumnezeu a spus ca maestrul să meargă la El”, pentru a înțelege noi profunzimea acestei chemări, a făcut trimitere la următorul citat: "Nici un fir de păr nu cade fără știrea Domnului."

„Călin Hanțiu, unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi din România, s-a stins din viață.
Născut pe 16 iulie 1957, în Năsăud (Bistriţa) și pasionat de dans încă din copilărie, Călin Eugen Hanţiu a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj Napoca, promoţia 1976, urmând ca, de-a lungul a trei stagiuni, să funcționeze ca balerin la Opera Română din Cluj-Napoca.

În 1979, sosește la Constanța, fascinat de realizările maestrului Oleg Danovski şi dorindu-și cu ardoare să învețe de la cei mai buni. S-a numărat, ca solist, printre fondatorii companiei de balet de la malul mării.

După un stagiu de doi ani la Opera din Gera şi Opera din Dresda-RDG, se întoarce la Constanţa, ca prim-solist (1990-1996). Profesează, de asemenea, ca pedagog, coregraf şi şef compartiment, la Opera din Constanţa, ajungând chiar, pentru scurtă vreme, director al baletului de la „Oleg Danovski” și, în același timp, al baletului de la Teatrul Liric, unindu-le în anul 2004.

Călin Hanţiu a dansat pe mari scene ale lumii și a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale, având parte de o presă elogioasă, care i-a pus în valoare activitatea și l-a promovat atât ca solist, cât şi în calitate de coregraf.

Iată cum îl evoca pe balerinul devenit coregraf, regretatul Jean Badea, în volumul său, „Dulcea povară”, publicat în 2017, cu sprijinul cotidianului ZIUA de Constanța:

„A dansat în marile balete puse în scenă la Constanţa, trecând cu dezinvoltură printr-o gamă diversă şi rafinată de roluri, de la Banditul din Mandarinul miraculos, Siegfried, Rotbart şi Bufonul din Lacul lebedelor şi Al doilea păcurar din Mioriţa («Ne stăpâneşte în memorie creaţia lui Călin Hanţiu, datorită expresivităţii mişcărilor dansante şi mai ales a intensei trăiri a rolului» – Viorel Cosma), la Don Jose şi Escamillo din Carmen, Albert din

Giselle, Romeo şi Tybalt din Romeo şi Julieta. Trecerea «barierei» dintre balerin şi maestru s-a făcut firesc, «din mers», în urma unor acumulări avide de secrete ale meseriei, «furându-le», studiindu-le cu sârguinţa şcolarului de cursă lungă, atât la Constanţa, cât şi la Operele din Dresda şi Gera sau la Compania «Rendano» şi Academia de dans «Sisca» din Italia”.(ct100.ro)

Mara Negulescu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe