30 Martie 23

Locul Facultății de Teologie este în Universitate.

Pentru că este o facultate. Acest loc i-a aparținut dintotdeauna. El se păstrează în mod ideal și onorabil prin prestigiu (re)cucerit permanent pe un traseu ascendent, adecvat înțelept la relieful cultural al epocii, nu prin inerție și autarhie.
Numărul facultăților de Teologie trebuie să fie, desigur, unul rezultat din aprecierea realistă, nu fantezistă, a necesităților pastorale dictate de realitate, nu de orgolii eparhiale, a capacității de asigurare a unui corp didactic onest situat exact la înălțimea titlului de „Doctor în Teologie" și a interesului ramificat al tinerilor care optează pentru secțiile acestor facultăți. Nu toți vor deveni clerici, se știe.
Autentica tradiție pedagogică și culturală este cea dinamică, panoramic deschisă, cea care transmite constant achizițiile științelor, valorile culturale și morale fundamentale, orientate spre formarea intelectuală și lăuntrică a tinerei persoane umane. Scopul educației fiind totuși transcenderea biologicului și a strâmtei, jenantei viziuni pozitiviste prin accesarea, în măsura posibilului, a metafizicului, a ceea ce există și dincolo de aparențe, de ceea ce vedem pe fereastra sălii de curs sau a cancelariei. 
Un om educat încă mai înseamnă un om rafinat, cultural orientat, etic și moral echilibrat. Cetățeanul informat și modelat, nu cel veșnic turmentat.
Sfera Universității ar fi una ciobită în absența Teologiei, ca și în cazul absenței absurde a oricăreia dintre facultățile consacrate prin specializări necesare în societate și cuplate la realitate.
Un foarte valoros reper bibliografic pentru oricine se consideră a fi un universitar real, nu unul închipuit, este volumul profesorului Nuccio Ordine de la Universitatea din Calabria, volum intitulat „Utilitatea inutilului”. 
Se poate afla din această importantă carte că în lumea actuală, (dez)orientată de aplicarea aproape exclusivă a criteriului utilității și pragmatismului feroce, continuă să existe (va exista întotdeauna), fie și camuflată, o foame de sens, o dorință de cunoaștere meta-fizică, o înclinație spre transcendent, care pot fi întâmpinate adecvat doar de cultura umanistă și disciplinele ei validate de istoria ideilor și a spiritului uman.
Utilitarismul brut este o derivă și o malformație a sistemului de educație. Aparentul, așa-zisul „inutil" cu care sunt asociate teologia, limbile clasice, literatura, filosofia, se poate dovedi mult mai roditor în utilitatea sa socială profundă decât discipline care parazitează azi ariile curiculare ale multor facultăți. 
Prestigiul Universității apărute în Europa catedralelor trebuie apărat și în epoca mall-urilor prin același element fondator indestructibil: spiritul european creștin. 
Teologia are și în acest sens câte ceva de spus.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu - Facebook.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in Era IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe