21 Octombrie 20

Lămuriri: IPS Teodosie versus Vasile Bănescu

   Zilele acestea declarațiile Înaltpreasfințitului Teodosie și ale lui Vasile Bănescu au iscat între creștini o serie de discuții, fiecare situându-se într-o tabără sau în altă.
   Oare câți dintre aceștia, atât cei împotrivă cât și cei pentru, au înțeles cu exactitate ce a vrut să spună IPS Teodosie în emisiunea respectivă, dar cu atât mai mult au înțeles răspunsul domnului Vasile Bănescu?
   IPS Teodosie a răspuns unor întrebări ce aveau legătură cu situația unor români din diaspora care au declarat că au participat în cadrul unor liturghii catolice, unul dintre ei primind împărtășania catolică.
   În ambele cazuri răspunsul oferit de ierarh a fost ferm, iar aceștia au fost îndemnați să găsească o biserică ortodoxă în cadrul căreia să participe, indiferent de naționalitatea acesteia.
   Reacția Înaltpreasfinției sale nu a fost una deplasată ci conformă cu învățăturile ortodoxe. Luarea de poziție a domnului Vasile Bănescu nu a fost împotriva lui IPS Teodosie ci una referitoare la rugăciune în general.
   Cu toate acestea IPS Teodosie s-a referit la participarea în cadrul liturghiei și a sfintelor taine și nu simpla rugăciune într-o biserică catolică sau la vizitarea acesteia.
   Divergențele amplu susținute și de anumiți creștini denotă faptul că aceștia nu își cunosc credința și pot fi ușor manipulabili. Observ de ceva timp o dezbinarea și lipsă de unitate acută în rândul nostru, care pleacă din pură mândrie.
   Atunci când aproapele meu greșește se pare că unora le este mai ușor să se erijeze în tot felul de specialiști, iar în locul unui duh al dragostei se preferă unul de tip polițienesc. 
   Ne trezim astfel, noi să judecăm ierarhi sau teologi plecând de multe ori de la o cunoaștere lacunară a propriei credințe și biserici.
   Nici IPS Teodosie nu a greșit și nici domnul Bănescu, mai degrabă greșeala se află în rândul celor ce nu se documentează din surse directe și nu pot discerne bine informațiile!
 
Un text de Constantin Răzvan Popovici, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe