01 Octombrie 20

La mulți ani, academicianului botoșănean Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator

   La mulți ani, academicianului botoșănean Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, care s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, Botosani!

Academician Leon Dănăilă

   „Leon Dănăilă s-a născut la data de 1 iulie 1933, în orașul Darabani (jud. Botoșani), unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.
   După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.
   Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.
   Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.
   Autor şi coautor a peste 40 de cărţi de specialitate, acad. prof. dr. Leon Dănăilă a plătit în urmă cu trei ani 130.000 de lei pentru publicarea celor trei volume ale tratatului „Functional neuroanatomy of the brain”. Cum sponsori nu se mai găsesc, iar posibilităţile sale financiare sunt extrem de reduse, pentru publicarea următorului tratat de neorochirurgie la care spune că ţine foarte mult va încerca să facă rost de bani într-un mod ce-i va aduce prejudicii. „Acum scriu încă o carte şi mă gândesc cum s-o plătesc. Dar am găsit o soluţie - eu am donat casa de la Darabani şi tot ce am acolo Primăriei, iar casa soţiei de la Davideşti, Argeş, am donat-o tot Primăriei. Am apartamentul în care stau ca avere şi acum m-am trezit că nu am bani cu ce să public. Am găsit pe cineva să-i vând apartamentul în care stau, cu condiţia să stau în el până când mor şi-mi dă o sumă de bani şi aşa o să pot publica o altă carte pe care o am aproape”, spune Leon Dănăilă.
   Potrivit academicianului, venitul său lunar, obţinut de la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare se ridică la 2.500 de lei, lucru demonstrat şi de fluturaşul de salariu. Mai mult, profesorul consultă gratis pe oricine, de la politicieni şi oameni de afaceri, până la boschetari. Pe uşa cabinetului său este chiar lipit un afiş pe care chiar scrie că toate consultaţiile oferite de acad. prof.dr. Leon Dănăilă, de luni până vineri între orele 7.00 şi 8.00, sunt gratuite.” - scrie citateortodoxe.ro conform ro.wikipedia.org & revistapresei.hotnews.ro.

   „A efectuat peste 27.000 de intervenţii chirurgicale, din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul, conform aosr.ro. Gradul de dificultate al intervenţiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene - peste 2.700, malformaţii arteriovenoase - peste 300, neurinoame acustice - peste 350, tumori hipofizare - peste 250, meningioame - peste 1.300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc.), numărul mare al acestora, precum şi excelentele rezultate obţinute postoperator îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.
   Academicianul Leon Dănăilă deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator şi este autorul a 39 de cărţi de specialitate. A publicat şi comunicat 317 lucrări ştiinţifice: 93 publicate în străinătate şi în reviste româneşti cu circulaţie internaţională (în limba engleză); 63 publicate în limba română în diverse reviste medicale româneşti; 46 comunicate la diferite congrese internaţionale şi 115 comunicate la simpozioane şi congrese din ţară. Lucrările sale sunt citate de profesori şi cercetători de renume din întreaga lume. A participat la peste 150 de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
   I-au fost acordate, de-a lungul timpului, numeroase premii şi distincţii. Este evidenţiat în Munca sanitară cu ordinul 117/1980. Deţine patru premii ale Academiei Române pentru cărţile "Tratamentul tumorilor cerebrale" - 1995, "Apoptoza" - 2001, "Atlas of Surgical Pathology of the Brain" - 2002, "Lasers in Neurosurgery" - 2003. I-au fost conferite: Premiul Internaţional "Romeo del Vivo" - 1996, de către Departamentul de Neurochirurgie din Calabria, Italia; o diplomă din partea Editurii Militare - 1976; Medalia "Societatea Ateneul Român" - 1990; Medalia Caritas Catholica Vlaanderen - Belgia, 1995. ABI World Laureate (1999). În 2003, World Nations Congress ABI din USA i-a acordat titlul de senator, iar în 2002 i-a fost acordat titlul de Cavaler de către Académie Européenne d'Informatisation.” potrivit paginii sociale Botosani.
Alte articole:
Nu există intrări pentru azi.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe