29 Septembrie 20

JURNALUL CONVERTIRII: Nu mă mai satur privind icoanele.

   Nu mă mai satur privind icoanele. Ce lucru minunat să îi ai în faţa ta pe sfinţi, pe Maica Domnului, pe Mântuitorul Hristos. Uneori, după ce îmi fac canonul, stau şi mă mai uit la icoane. Mi se pare că a privi icoanele e un lucru extraordinar. Oamenii nu mai ştiu să acorde atenţie acestui lucru. Se uită la icoane ca şi cum acesta ar fi un lucru de rutină. Dar să ştii că îl ai în faţa ta pe Sfântul Spiridon, pe Sfântul Nicolae, că atunci când te rogi în faţa icoanei sfântul te vede şi te aude, mi se pare extraordinar.
   Cred că diferenţa dintre icoanele noastre şi tablourile catolice este enormă. Când vezi o Madonă grasă, cu părul despletit, e greu să te gândeşti că eşti în faţa Maicii Domnului. Dar în faţa icoanelor bizantine, în care Maica Dom nu lui e înfăţişată atât de smerit, e greu să nu fii impresionat.
   Eu mamă nu mai am. Dar ea e Maica mea. Şi ori de câte ori uit de dragostea ei, ori de câte ori încerc să scap de necazuri fără să-i cer să mă ajute, mă biruie deznădejdea.
   Acum câteva luni credeam că de icoane au nevoie numai cei care nu au sporit în rugăciune. Dar cred că, oricât de sporit ai fi, nu ai de ce să te desparţi de icoane.
 
Extras din: Danion Vasile JURNALUL CONVERTIRII / De la zeiţa morţii la Împăratul Vieţii / Editura Bunavestire Galaţi, 2002 - Foto credit: Doxologia.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe