27 Mai 22

Jurnalistul Cornelius Florin: CNA își încalcă propriul regulament.

În data de 13 Februarie 2022, postul de televiziune Kanal D a difuzat în cadrul emisiunii ASTA-I ROMÂNIA, un reportaj ofensator la adresa Mânăstirii Colilia din județul Constanța. După difuzarea reportajului, Arhiepiscopia Tomisului a oferit pe pagina de Facebook un răspuns oficial și a declarat că a fost depusă o sesizare la CNA pentru că postul de televiziune nu a solicitat Arhiepiscopiei un punct de vedere. Reportajul "Călugărul Sempronian, salvarea "salvatorului de suflete", prezintă așa zisa salvare a unui călugăr care se presupune că urma să fie alungat din chilia sa. Această informație nu este confirmată de partea acuzată. În cadrul reportajului s-au făcut mai multe critici și acuzații la adresa Mânăstirii Colilia dar și la adresa Înalpreasfințitului părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Ce a făcut CNA cu cele 27 de sesizări?

În ședința din data de 09.03.2022, membrii Consiliului Național al Audiovizualului au vizionat materialul reclamat și l-au audiat pe Cătălin Băleanu, reprezentantul televiziunii Kanal D. După ce reprezentantul și-a exprimat justificările în legătură cu sesizările făcute, membrii Consiliului Național al Audiovizualului au decis că materialul jurnalistic nu încalcă nici un articol din regulamentul Audiovizualului. Maria Monica Gubernat, președinte CNA a afirmat că “Eu nu văd încălcari. La asta cu ASTA-I ROMÂNIA, eu personal nu văd încălcari și nici nu putem să îi acuzăm de lipsă de impărțialitate sau de echilibru nu? Cum încercăm să îi acuzăm pe alții.” Tot în cadrul acestei ședințe s-au făcut și ironii la adresa reprezentaților Arhiepiescopiei Tomisului. Dorina Rusu, membru CNA, a afirmat că “Cel care a îndemnat enoriașii să facă sesizări este cineva care cunoaște legislația dar nu întotdeauna o aplică, după câte am văzut noi”

Membrii CNA s-au simțit abuzați?

Cătălin Băleanu a afirmat faptul că este prima dată când se confruntă cu situația în care o persoană sau o instuție lezată își îndeamnă cunoștințele să facă sesizări la CNA. Moment în care un membru CNA intervine și afirmă faptul că “Chiar și atunci când se abuzează de noi cu foarte multe sesizări, tot trebuie să iei, să discuți speța în sine. După aia….,decizia…..” .

Ce încălcări au fost trecute cu vederea?

În primul rând Mănăstirea Colilia aparține de Arhiepiscopia Tomisului, prin urmare este reprezentată prin biroul de presă al arhiepiscopiei. Despre așa zisa alungare a călugărului Sempronian, Kanal D nu a solicitat nici un punct de vedere oficial, prin care Arhiepiscopia Tomisului să confirme sau nu alungarea călugărului. Pe toată perioada materialului, călugărul Sempronian a făcut mai multe acuzații precum că i s-a interzis participarea la slujbele religioase, să ia apă din curtea mânăstirii, că a fost marginalizat de către maicile mânăstirii și că Înalpreasfințitul părinte Teodosie “a dat gir, i-a susținut (le-a susținut pe maici n.r.). Din Dobrogea vă spun că este o apă și un pământ peste tot. Cam asta este modalitatea de comportare. În primul rând ei, stareții sau starețele au transformat mânăstirile în feude, în proprietate.  Aceste afirmații le-a făcut în lipsa persoanelor menționate și nu a fost menționat în reportaj faptul că reprezentații televiziunii au contactat persoanele acuzate.. Prin aceste afirmații s-au mai multe alineate din art.40 al regulamentului CNA.
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale,acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate,trebuie precizat acest fapt
Tot călugărul Sempronian acuză o maică și o menționează ca fiind “una din turționarele de animale”. Nici în cazul acestei acuzații, reporterul nu solicită dovezi sau un punct de vedere al persoanei lezate. Ba mai mult, deși maica Teodosia își exprima verbal refuzul de a fi filmată, totuși operatorul continuă filmarea iar fața maicii nu a fost blurată (acoperită). De asemeanea filmarea nu a avut marcajul “camera ascunsă” așa cum menționează chiar regulamentul CNA prin art. 37 Imaginile înregistrate cu camere de luat vederi ascunse se difuzează în soţite permanent de un marcaj grafic ce simbolizează o cameră de luat vederi, conform modelului prezentat în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul cod.  

Chiar și așa, filmările cu camera ascunsă nu se pot realiza în orice condiție. Același cod al audiovizualului reglementează acest aspect.
Art. 36 - Înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment,inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să îşi dea acordul scris pentru difuzare;
b) să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.
În cazul reportajului difuzat de către Kanal D, maica Teodosia a menționat clar că nu dorește să fie filmată și totuși imaginile au fost difuzate pe post. Fapt ce a fost reclamat într-o sesizare. Înainte de a fi difuzat materialul, a fost citită public una din sesizări iar membrii CNA au luat cunoștință de acest refuz de filmare. Cu toate acestea membrii CNA NU au protejat dreptul la imagine. Nu i-a fost solicitat reprezentantului Kanal D nici o probă că informațiile menționate în reportaj reprezentau informații de interes public, așa cum prevede art. 35.
Art. 35 - Este interzisă difuzarea convorbirilor ori a imaginilor înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care înregistrările astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes public justificat.
De asemenea dreptul la imagine este garantat și prin Constituția României, prin art. 30, alin 6. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Într-un anumit moment al reportajului, reporterul Kanal D începe să incite la ură și lasă deoparte deontologia profesională, prin faptul că el trebuia doar să relateze cazul sau să facă diferența între  fapt și opinie personală
Reporter: Dacă vă pun eu un lanț la gât acum, e bine?
Intervievat: Dar eu nu sunt câine
Reporter: Dar ce sunteți?
Intervievat: Sunt om.
Reporter: Eu nu cred că sunteți om.
De asemenea reporterul aduce acuzații la adresa duhovnicului mânăstirii și îl acuză că a lovit un cal, informație ce a fost negată și de către poliție în urmă cu câteva luni. Reporterul reproduce acuzațiile fără ca acesta să le verifice, încălcând chiar și dreptul constituțional "Prezumția de nevinovăție"
Reporter: Știți să vă ascundeți urmele?

Prin aceste afirmații ale reporterului s-a încălcat art. 65 din codul audiovizualului.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă
Aceste articole din codul audiovizualului a fost încălcat chiar de către CNA prin faptul că nu sancționat în nici un fel postul de televiziune Kanal D și s-au făcut că nu văd aceste încălcari “Eu nu văd încălcari.” Maria Monica Gubernat, președinte CNA.

Ședința CNA este publică și poate fi urmărită la adresa: facebook.com


OPINIE PERSONALĂ

Poate în acest fel, CNA încurajează televiziunile în mod indirect ca să mai producă astfel de reportaje degrinatoare la adresa bisericii. Ședința CNA a fost mai mult un fel de “ședință cu părinții”, în loc să își păstreze demnitatea de audiere în cazul reclamațiilor.  

Autor: Jurnalistul și teologul Cornelius Florin. / Sursă foto: captură Kanal D, CNA
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe