24 Octombrie 20

Jurnalistul Cătălin Sturza: Pâine și circ vs. Împărăția lui Dumnezeu

   „Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?

   Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.”

   Puternicii lumii acesteia au folosit, încă din Antichitate, grijile vieții pentru a controla și deturna omul. Un popor obedient este controlat prin pâine și circ. Mesajul este acesta: noi vă oferim ceea ce aveți nevoie pentru a uita de grijile vieții, și anume pâinea și circul. În schimb voi fiți ascultători, fiți cuminți, faceți ceea ce vă zicem noi.

   Mai târziu au venit alții care au zis: fiecare să muncească după puteri, și să primească după nevoi. Istoria s-a sfârșit, nu mai aveți nevoie de Dumnezeu. Noi vă oferim ceea ce aveți nevoie ca să uitați de grijile vieții. În schimb fiți ascultători, nu mai mergeți la biserică și faceți ceea ce vă zicem noi.

   Și astăzi vin unii și ne spun: noi vă oferim confortul și diversitatea. Dacă veți face ceea ce vă vom spune noi, veți avea totul. Tot ceea ce vă cerem este să fiți „toleranți”, chiar dacă această „toleranță” înseamnă de multe ori nu atât să fim toleranți față de aproapele, cât să acceptăm lucruri moralmente inacceptabile; să numim răul drept bine și albul drept negru; și să recunoaștem că 2+2 fac 5.

   Cu toate acestea, mereu au fost oameni care au simțit că este ceva în neregulă cu aceste mesaje mincinoase. Și că viața este mai mult decât pâine, circ și siguranță iluzorie. Și acești oameni au pornit să caute și de suflet, de multe ori în ascuns. Au pornit să caute Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui. Și Dumnezeu nu a pregetat să vină și să îndrepte lucrurile.

   Nu suntem primii pe pământ, iar ceea ce se întâmplă nu este ceva nemaivăzut. Puternicii lumii vor folosi mereu pâinea și circul, siguranța și confortul iluzorii pentru a încerca să ne controleze și să ne manipuleze. Datoria noastră este aceeași cu cea a înaintașilor noștri: să găsim calea cea strâmtă care merge spre Împărăția și spre dreptatea lui Dumnezeu. Și să păstrăm vie și lucrătoare Evanghelia.
 
de jurnalistul Cătălin Sturza, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe