28 Octombrie 20

Jurnalistul Cătălin Sturza: Despre virtuți și „valori”

   Jurnalistul Cătălin Sturza face o analiză a gândirii actuale, o gândire profund ideologică a majoritatea dintre așa zișii „progresiști” ai timpurilor noastre, de fapt niște militanți pentru noul comunism. Un nou comunism în care se vorbește doar despre „virtuțile comuniste”, vechi sau noi, indiferent dacă sunt sau nu cu adevărat niște virtuți. Jurnalistul subliniind foarte bine granița dintre virtute și ceea ce se vrea de unii astăzi a fi „cool”, cum ar fi ateismul irațional sau atacarea progresivă a Bisericii ... „Am o veste pentru toți „justițiariștii sociali”. Virtuțile vor rămâne mereu aceleași, indiferent cine va fi la putere sau care va fi ideologia dominantă. Prietenia, mila, dreptatea, hărnicia, iertarea, pacea, blândețea, stăruința în bine, răbdarea, evitarea lăcomiei, cumpătarea, sinceritatea, semerenia, înțelepciunea – acestea au fost întotdeauna virtuțile, în toată istoria omenirii. Și vor rămâne aceleași, nedeformate, imuabile, până la sfârșitul ei.” - scrie jurnalistul pe un site social.

Postare integrală:

   „Dacă este un lucru pe care omul foarte „recent” îl detestă din toți rărunchii, aceasta este discuția despre vicii și virtuți. Numai să spui cuvântul „viciu”, și îți sare în cap o cohortă întreagă de „virtue signallers” progresiști. Nu e deloc „cool” să vorbești despre vicii și despre virtuți – în fapt, aceste cuvinte sunt în capul listei negre de cuvinte care nu trebuiesc rostite.

   În schimb, acești falși „virtue signallers” vorbesc cu toată gura despre „progres”, „egalitarism”, „toleranță” sau așa-zisa „justiție socială”. Acestea nu sunt însă virtuți – sunt valori. Și de cele mai multe ori sunt valori de tip ideologic, deturnate. Sunt desprinse din garderoba creștină sau din cea a virtuților clasice, însă sunt golite de conținut, deformate și transformate adesea în opusul lor. Unii le numesc „deadly virtues” – „virtuți mortale”, cu un efect coroziv asupra civilizației (și a sufletului).

   Am o veste pentru toți „justițiariștii sociali”. Virtuțile vor rămâne mereu aceleași, indiferent cine va fi la putere sau care va fi ideologia dominantă. Prietenia, mila, dreptatea, hărnicia, iertarea, pacea, blândețea, stăruința în bine, răbdarea, evitarea lăcomiei, cumpătarea, sinceritatea, semerenia, înțelepciunea – acestea au fost întotdeauna virtuțile, în toată istoria omenirii. Și vor rămâne aceleași, nedeformate, imuabile, până la sfârșitul ei. La fel și viciile, vor rămâne aceleași – iubirea de arginți, desfrânarea, invidia, lăcomia, mânia, lenea și, mai presus de toate, mândria.

   Omul recent crede pesemne că, prin exilarea virtuților și prin înlocuirea lor cu pretinse „valori”, el poate să își acopere viciile și să pară că e virtuos fără nici un efort. Acest fapt e imposibil – e un mod de a se minți și de a se orbi în primul rând pe sine. Nu păcălește pe nimeni cu discernământ, doar își fură singur căciula. Iar comportamentul agresiv cu care acest om foarte recent își semnalizează falsele „virtuți” în timp ce practică fără nici o remușcare delațiunea și defăimarea aproapelui este extrem de relevant pentru această impostură. Însă realitatea a fost mereu aceeași și va rămâne neschimbată, până la sfârșit. Adevăratele virtuți sunt însoțite de semne exterioare precum blândețea, mila și iertarea, se arată prin fapte și izvorăsc din dragoste. Și pot fi atinse doar prin stăruință, tărie și curaj.”
 
Foto Credit: Jurnalistul Cătălin Sturza, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe