08 Decembrie 22

Jupuirea de viu a unui judecător corupt

O pictură din secolul al XVI-lea care arată jupuirea de viu a unui judecător corupt, Sisamnes, în anul 500 î.Hr. Sisamnes era un judecător regal corupt pe vremea lui Cambyses ll în Persia.
S-a descoperit că a luat mită în instanță și a pronunțat o judecată nedreaptă. În consecință, regele a ordonat să fie arestat pentru corupție și a ordonat să fie jupuit de viu. Înainte de a judeca, regele l-a întrebat pe Sisamnes pe cine dorește să numească succesorul său.
Sisamnes, în lăcomia lui, și-a ales fiul, Otanes. Regele a fost de acord și l-a numit pe Otanes să-și înlocuiască tatăl. Ulterior, a pronunțat o judecată și a ordonat ca pielea îndepărtată a lui Sisamnes să fie folosită pentru a tapița scaunul pe care noul judecător va sta în instanță pentru a-i aminti potențialele consecințe ale corupției.
Otanes, în deliberările sale, a fost forțat să-și amintească mereu că stătea mereu pe pielea tatălui său executat. Acest lucru a contribuit la asigurarea corectitudinii și echității în toate audierile, deliberările și sentințele sale.
______________________
Astfel, apare ca plauzibilă teza potrivit căreia, în spatele expresiei ,, ați pune pielea în joc" stă tocmai această poveste oferită posterității de Herodot și, ulterior, reprezentată în pictura lui Gerard David, care, la rândul său, a dorit realizeze o operă-avertisment pentru judecătorii investiți cu soluționarea unor cazuri. El și cei care i-au solicitat pictura s-au gândit că magistrații care vor vedea pictura,  vor conștientiza faptul că trebuie să fie incoruptibili și că menirea lor este înfăptuirea egală și imparțială a justiției.
Morala dipticului Judecata lui Cambyses surprinde, însă, și aspectul mai extins că privilegiile, funcțiile sau demnitățile publice implică în mod inevitabil, pe lângă elementele de confort și prestigiul conferit de acestea, o responsabilitate pe măsură, a cărei  ignorare poate antrena consecințe negative severe.
_______________
În 1498, artistul Gerard David a fost însărcinat de consilierii din orașul Bruges să picteze două panouri prin care să descrie această poveste antică, lucrarea urmând a fi atârnată de perete în sala consilierilor.
Dipticul avea să servească drept avertisment pentru magistrați, care, văzând tablourile în fiecare zi, aveau să-și amintească de faptul că orașul aștepta de la ei să își facă datoria și să descurajeze corupția.

Sursă: Părintele Teodor Ciurariu.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe