19 Octombrie 20

Jonathan Jackson: Ortodoxia, o întoarcere acasă ...

Înainte și după botez

   În următorii ani, el și soția lui au avut multe lecturi și căutări spirituale. „Am făcut această călătorie împreună cu Elisa”, adaugă Jonathan Jackson.

   „Vorbeam ore întregi noaptea. Cred că prima dată i-am vorbit despre Ortodoxie când am început să citesc despre Marea Schismă. I-am spus: «Știu că sună nebunesc, dar cred că Biserica Ortodoxă este Biserica adevărată, este credința originară!»”

   La prima Sfântă Liturghie la care a asistat, cu ajutorul rugăciunii, a trecut de la dorința de a fugi afară, la impresia că se simte ca-n rai – totul în numai 45 de minute.

   Când și-a adus și familia la biserică, cel mai ușor le-a fost copiilor: „Le-au plăcut foarte mult icoanele, li s-au părut foarte frumoase. Mai greu a fost pentru mine si soția mea, care aveam diverse probleme intelectuale” .

   El afirmă că, din acest punct și până la botez, „a fost o luptă constantă”. De aceea, remarcă: „A deveni ortodox nu a fost o alegere, o preferință pentru mine. A fost de fapt o provocare pentru preferințele mele”.

   Actorul mai afirmă că cel mai greu i-a fost să intre în atmosfera de pace și reculegere a liturghiei, deoarece nu era crescut în acest duh. „Sfânta Liturghie înseamnă oprire și liniște totală, iar omul modern nu se pricepe foarte bine la aceasta”, spune el.

   În Sâmbăta Mare din anul 2012, Jonathan și Elisa Jackson, împreună cu copiii lor, au primit botezul ortodox. „A fost o experiență extraordinară! Două săptămâni după aceea vocea Părintelui Nicholas a continuat să-mi răsune în urechi, uneori chiar înainte să adorm: «Pecetea darului Duhului Sfânt!»”, rememorează actorul

   „Când am ieșit de la slujbă, eu și soția mea am vorbit între noi că vedeam altfel culorile. Le vedeam mult mai vibrante. Nu a fost sentimentalismul unei experiențe înalte, ci expresia unui dar subtil, transformator, al harului. Aceasta îmi amintesc eu de la botez.”

Înainte și după Muntele Athos

   O altă experiență transformatoare a fost întâlnirea, ca pelerin, cu Sfântul Munte Athos. Starețul Efrem de la Mănăstirea Vatopedu le-a spus lui și fiului său mai mare: „Ați trăit o viață înainte de Ortodoxie, acum aveți altă viață! Iar înainte de Muntele Athos ați avut o viață, acum aveți altă viață!”

   Întrebat ce înseamnă aceasta, actorul a explicat: „E ca atunci când ai copii. Din punct de vedere intelectual, îți amintești cum era când ei nu erau în viața ta, dar, pe de altă parte, simți și că ei au fost mereu acolo”.

   „La fel simt și în legătură cu Sfântul Munte, cu viața în Biserica Ortodoxă, cu cinstirea Maicii Domnului și rugăciunile către ea. Îmi amintesc, desigur, vremea când nu-i ceream ajutorul, dar simt că aceasta a fost în inima mea dintotdeauna”, a adăugat el. „Cronologic, prima dată am fost în Sfântul Munte în 2015, acum cinci ani, dar mă simt ca și cum aș fi mers toată viața acolo.”

   Jonathan Jackson și familia s-au mutat de curând în Irlanda ca să sprijine strângerea de fonduri pentru singura mănăstire ortodoxă din Irlanda, Mănăstirea Izvorul Tămăduirii și Sf Ciaran din Shannonbridge, înființată cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

   „M-am rugat de ani de zile să se ctitorească o mănăstire ortodoxă în Irlanda și a fost incredibil să aflu că aceasta se întâmplă”, spune el. „Cu smerenie o spun, merită ca Ortodoxia să fie trăită și aici, în Irlanda.” Actorul crede că mănăstirile sunt vitale în acest scop, oferind vindecare.

 
Sursă text: Basilica.ro / Foto credit: Instagram
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe