30 Iulie 21

Acasă » Intrebari
1 2 3 ... 11 12 »

De ce avortul este considerat ucidere si este combatut cu atata tarie de Sfanta Biserica ?

 • 25 Iunie 21
 • 407
Prin avort se intelege uciderea pruncilor in pantece prin tot felul de mijloace. Deoarece fatul are suflet viu, creat de Dumnezeu chiar din clipa zamislirii, pentru aceea avortul este combatut de Biserica si de Sfintii Parinti cu atata tarie, pentru ca se ucide viata, se pierde sufletul, atat al celui ucis, cat si al celui care savarseste uciderea si calca porunca lui Dumnezeu, care zice : " Cresteti si va inmultiti " ( Facere 1, 28 ) . ... Detalii... »


Cum se poate face cunoscută azi Ortodoxia în lume?

 • 21 Mai 21
 • 157
   Nu sunt deloc îndreptățit să vă vorbesc despre aceste mijloace de informare pe care Biserica trebuie să le utilizeze pentru a actualiza mesajul evanghelic în lumea de azi. Așa cum Apostolii au utilizat mijloace din epoca lor, azi Biserica Ortodoxă trebuie să folosească mijloace moderne pentru a propovădui la o scară mai largă. Dar această propovăduire va rămâne un cuvânt deșert, care se va pierde în mulțimea altor cuvinte, dacă nu es ... Detalii... »


Cununia pe timp de pandemie

 • 15 Mai 21
 • 475
În contextul zilelor pe care le trăim, am fost întrebat de un cuplu tânăr, care tot amână pasul spre căsătorie din cauza restricțiilor datorate crizei provocate de Covid-19, pricipala îngrijorare fiind aceea că nu vor putea să invite pe toți prietenii și cunoscuții care ar fi trebuie să fie prezenți la marele eveniment, iar îngrijorarea pornește mai ales pe linie economică-financiară, adică ar pierde tot ce au investit de-a lungul timpului părinț ... Detalii... »


Credeți că un anume sistem politic poate influența hotărâtor Ortodoxia și credința, în general?

 • 10 Mai 21
 • 148
Sistemele politice sunt din lumea aceasta, dar unele dintre ele sunt mai aproape de duhul Bisericii, altele mai departe. Noi avem de ales dintre acestea pe cele care sunt mai umane, mai libere, mai democratice și, mai ales, pe cele care respectă tradițiile popoarelor, Ortodoxia și Biserica.

Extras din: Părintele Gheorghe Kapsanis - în dialog cu Părintele Ioanichie Bălan - ORTODOXIA ASTĂZI / DOXOLOGIA, 2015 / sursă foto: cuv ... Detalii... »


Slujbele celor care NU vin la Biserică trebuiesc săvârșite la fel ca acelora care sunt prezenți la Sfânta Liturghie duminică de duminică?

 • 13 Martie 21
 • 365
   Recent, pe o pagină declarată „creștină” a fost publicat un mesaj despre slujbele Bisericii pentru cei care participă activ la viața Bisericii și pentru cei care știu unde este Biserica doar pentru că trece spre locul de muncă pe lângă ea, nu că ar ajunge la slujbele ei. Acolo se menționa faptul că „dacă cineva a trăit ca un câine, sa fie îngropat ca un câine. Dacă a trăit ca un sfânt, sa fie îngropat ca un sfânt, c ... Detalii... »


Sunt oare căderile preoților sau a credincioșilor, căderea Bisericii prin slujitorii și mădularele ei?

 • 05 Martie 21
 • 408
A confunda Biserica și învățătura ei cu comportamentul creștinilor sau a slujitorilor bisericești este o mare greșeală. Clerul și poporul cel drept credincios reprezintă mădulare vii ale Bisericii care rămân parte a Bisericii atât timp cât trăiesc viața Bisericii cel puțin în mod constant. Dumnezeu nu ne numără căderile în păcat ci ridicările din păcat. 
A spune că Biserica a greșit pentru că un preot sau un credincios a păcătuit cumva ... Detalii... »


Până unde se pot implica tinerii ortodocși în dialogul cu celelalte confesiuni? Unde poate fi ecumenismul dăunător acestora?

 • 27 Ianuarie 21
 • 160
   Cred că problema este, cu adevărat, foarte importantă. Putem să avem atitudini diferite în Biserica Ortodoxă cu privire la acest subiect, iar acest lucru este normal, deoarece Biserica se definește ca loc al libertății. În ceea ce mă privește, după ce am avut multe îndoieli în a mă situa de o parte sau de alta a taberelor, cred astăzi lucrul următor: Biserica Ortodoxă este inima creștinismului, inima care încălzește întregul creștini ... Detalii... »


Când i se dă omului înger păzitor? La zămislire, la naştere sau la Sfântul Botez?

 • 23 Ianuarie 21
 • 424
– După Sfânta Tradiţie a Bisericii lui Hristos îngerul păzitor se dă omului la Sfântul Botez. Acest lucru se poate înţelege din rugăciunea a cincea de la facerea catehumenului, unde, printre altele, se zice aşa: „Însoţeşte-i viaţa lui cu înger de lumină, ca să-l izbăvească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază şi de nălucirile rele”. Pe lângă îngerul păzitor, Dumnezeu tri ... Detalii... »


În ce constă folosul cunoașterii de sine?

 • 02 Decembrie 20
 • 186
- Vă voi da în cele ce urmează câteva aforisme patristice, și nădăjduiesc că răspunsul vă va fi limpede.

„Cine s-a învrednicit a se vedea pe sine este mai mare decât cel ce s-a învrednicit a vedea îngeri.” (Cuviosul Isaac Sirul)

„Cunoaște-te pe sineți că ești muritor și stricăcios”. (Cuviosul Simeon Noul Teolog)

„Cel mai bine se cunoaște pe sine cel ce socoate despre sine că nu ... Detalii... »


Cruce MASONICĂ de Sfânta Parascheva?

 • 15 Octombrie 20
 • 3021
Un amplu răspuns la dilema de ieri

   Draga mea, incerc sa te lămuresc eu, din poziţia mea de teolog ortodox. Ortodoxia, ca şi alte culte uzează de multă simbolistică. Nici nu se poate altfel. În primul rând baphomet, este un diavol, iar diavolii fug de cruce. Crucea este simbolul vieţii veşnice, a jerfei mântuitoare a lui Hristos pentru noi. Apoi, daca vei merge în Egipt, la poalele muntelui Sinai (acela ... Detalii... »


ESTE SAU NU ESTE DIAVOL?

 • 27 Septembrie 20
 • 198
   „Oameni buni, nu vă lăsați înșelați, precum copiii care cred toate câte li se spun. Căci sunt copii, și de aceea se lasă înșelați, dar noi, oamenii aceștia mari cum ne zicem, nu se cade să fim asemenea lor, că, pe lângă faptul că-i lucru rușinos, dar putem și pătimi multe din astă pricină.
   De pildă, azi eu am să vă povestesc cum ticălosul diavol, văzând că nu-i merg bine afacerile la morișca sa, el însuși a p ... Detalii... »


Întrebare: Putem fi nași la copilul nașului copilului nostru?

 • 14 Septembrie 20
 • 306
   Pentru a viziona mai multe înregistrări puteți accesa canalul youtube „Patriciu Vlaicu”.