27 Mai 22

„Într-o lume tot mai grăbită, este un real câștig să îți găsești oameni și locuri unde timpul curge firesc.”

Greu să mai găsești oaze de liniște zilele acestea. Aproape toate discuțiile din media și online se îndreaptă vertiginos spre război și moarte. Dar moartea nu este doar o realitate temporară (frica de război, de boală) ci o permanentă îngrijorare pentru un creștin autentic.
Parintele Petru este oaza de liniște a acestui colț de țară. Merg adesea și găsesc în puținele cuvinte adresate de părintele Irimescu, curajul să merg mai departe. Roagă-te și închide televizorul, îmi spune cel mai adesea. Citește Sfinții Părinți și fii cu băgare de seamă vis a vis de mulți dintre învățători lipsiți de trăire ai zilelor noastre. Trăiește fiecare Sfântă Liturghie ca și cum ar fi prima și ultima totodată.
Într-o lume tot mai grăbită, este un real câștig să îți găsești oameni și locuri unde timpul curge firesc. Lângă părintele Irimescu timpul se oprește, iar cuvintele și toate gesturile sale par desprinse din Pateric. La fel simți și într-o Liturghie în care te desprinzi de grijile lumii, cât și de cei care s-ar bucura să te vadă doborât și înlăturat.
Ca om te temi de eșec, îți construiești iluzia că nu vei putea fi nicicând doborât și dat de o parte. Însă este mai ușor și firesc să îți așezi toată deznădejdea în brațele calde ale lui Hristos. De acolo orice furtună și război par mai ușor de depășit. Spovedania, Sfânta Liturghie, Împărtășirea, Taina Sfântului Maslu, rugăciunea personală sunt mijloacele de a izbândi în acest moment. Nu poate fi doar întuneric în suflet, la finalul oricărei furtuni se arată răsăritul cel plin de nădejde al zilei!

Autor: Părintele Alexandru Lungu / Foto credit : Emanuel Drăgoi
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe