03 Octombrie 22

Întărire și entuziasm

Sursa de entuziasm ne vine întâi de toate prin "laboratorul liturgic", adică prin slujirea sfintei liturghii și experiența concretă a lui "a fi întru Domnul" prin lucrare lăuntrică, împreună cu ceilalți. La noi în parohie se slujește dumnezeiasca liturghie de patru ori pe săptămână, fiecare părinte implicat în parohie fiind responsabil pentru o săptămână întreagă, ceilalți putând împreună sluji dupa dorință și posibilități.
Ca credincios, cu cât ești mai râvnitor, mai participativ la oferta de împreună rugăciune a parohiei, cu atât harul se face simțit, iată experiența noastră din ultimii douăzeci de ani. Nu are echivalent în termeni de stare launtrică cu alte recompensări omenești, așa că îți e natural să te ostenești un pic pentru asta, să te bucuri de câștigul lăuntric. Și, astfel, viața ta se încadrează pe un făgaș de devenire, alături de ceilalți din proximitate, credincioși. Personal, cred că o parohie începe să fie vie când efectiv rugăciunea făcută aici hrănește viețile celor care participă. Iar dacă atmosfera te ajută prin icoană, candele, lumina lumânărilor, și ochiul e ferit de abuzurile de kitch și de tot felul de trimiteri spre duhul lumii, e viu.
Cincizecime repetitivă în viața mea, liturghia e și dumnezeiască, pentru că Împărăția se lasă simțită prin lucrarea Domnului, dar și omenească, prin faptul ca eu particip. Este « îmbrăcare cu putere de Sus » accesibilă tuturor celor care au scuturat, fie și puțin, jugul comodităților de tot felul. Aici în Occident ne putem lăsa furați ușor de activități remuneratoare, până la a pierde simțul priorităților de viață. De aceea, repetitiv, ne trebuie treziri. Preotul, prin viața lui, constituie o alarmă, un deșteptător în Hristos. La noi în parohie este un firesc ca să pleci împărtășit la servici, ieșind cu duh de rugăciune de la liturghie și astfel întâmpinând solicitările zilei.
Prin sfânta liturghie entuziasmul este cel mai simțit, oricât de amorțit, dacă nu chiar amorf, ai venit la început. Desigur, cere spovedire, dorire sinceră de primenire lăuntrică, și aceasta în chip repetitiv, însă efectul e rapid pentru că Domnul intervine, ne vrea treji. O casă primenită și curățită iarăși și iarăși poate primi veghetor pe Domnul la orice oră din zi și din noapte. Sursa noastră de putere ne este slujirea liturgică.
La noi la criptă, liturghiile de peste săptămână ne adună concret din risipiri de tot felul și ne aduc bucuria interiorizării Tainei, care ne cuprinde și pe noi. Vederea urmează trăirii, cu alte cuvinte, vom trăi și vom vedea capătă o semnificație de deschidere spre cunoaștere. Trăind, vedem viața diferit, nuanțat, se deschid posibilități neașteptate de simțire și de făptuire.

Părintele Răzvan Ionescu.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe