19 Octombrie 20

„Îndrumările Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române redactate cu toată grija & atenția, la vreme de pandemie, infodemie, nebunie și zavistie”

   Răzvan Bucuroiu, Director editorial Lumea Credintei laudă, pe un site social, Patriarhia Română pentru „îndrumările Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române redactate cu toată grija & atenția, la vreme de pandemie, infodemie, nebunie și zavistie.” Adăugând faptul că „textul e precis, până în momentul descrierii împărtășirii credincioșilor când, cu tact pastoral, se evită sentințele, interdicțiile, categorisirile, ierarhizările. Și bine face Patriarhia procedând astfel, lăsând un spațiu de manevră și preoților.”

Iată postarea integrală a lui Răzvan Bucuroiu:

„Da, avem exact acum îndrumările Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române redactate cu toată grija & atenția, la vreme de pandemie, infodemie, nebunie și zavistie.
Textul e precis, până în momentul descrierii împărtășirii credincioșilor când, cu tact pastoral, se evită sentințele, interdicțiile, categorisirile, ierarhizările.
Și bine face Patriarhia procedând astfel, lăsând un spațiu de manevră și preoților.

Iată exemplificarea:

“25. Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.
26. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.“

Așadar, nici o interdicție explicită, nici o obstrucție (exceptând agapele organizate în biserică, amintite mai sus), nici un refuz categoric, nici o blocare a râvnei euharistice.
Desigur, este de așteptat (așa ar fi rezonabil!) ca oamenii să nu ia cu asalt sfântul potir “din prima“, ca la cursele de Formula 1. Nu alergăm la maratonul cuminecării, ne va veni rândul și nouă, fiți siguri. Dar nici nu ni se interzice explicit - ține de minima noastră conștiință civică, de dragostea de aproapele dar și de grija față de duhovnicul nostru să nu abuzăm de oportunitatea care ni s-a arătat acum. Ea este prefigurarea libertății ritualice la care vom ajunge curând și la care trebuie să reflectăm, cu toată maturitatea creștină de care mai putem da dovadă!
A fost încercare mare, ea nu s-a terminat însă. Mai e puțin...
Cu noi este Dumnezeu!”

Comunicat de presă: PATRIARHIA ROMÂNĂ - Îndrumări bisericeşti pentru starea de alertă
 
Foto Credit: Basilica.ro (foto - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe