27 Iunie 22

Independența care ne costă ...

Ministrul energiei declară: „Prin legea off-shore vom asigura independența și securitatea energetică a României!” Mă întreb ce-o fi înțelegând ministrul energiei prin asta.
Că resursele solului trebuie exploatate, mi se pare limpede. Să vedem, însă, cum e cu independența energetică și cum folosește ea consumatorilor.
România este, din perspectiva curentului electric, independentă energetic. Adică, cu rare excepții, producem destul curent electric cât să ne ajungă. Așa, și? Curentul electric este la fel de scump când e produs în țară ca și atunci când s-ar produce în Franța sau Germania.
În ce privește petrolul, nu-l ascultați pe ministrul energiei, nu vom fi niciodată independenți energetic, decât dacă închidem două treimi din capacitatea de rafinare. România extrage sub 4 milioane de tone de țiței brut și are o capacitate de rafinare de 12 milioane de tone.
În ce privește gazul metan, dacă acum șase ani eram ca și independenți energetic (acopeream 95% din consum), acum producția a scăzut la sub 9 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că acoperim cam 80%. E posibil (nu e sigur) ca diferența de 2-3 mld metri cubi să poată fi, în câțiva ani, acoperită de gazele din Marea Neagră. Așa, și? Prețul gazelor extrase din România este  la fel de scump ca și cum s-ar extrage din Siberia sau din Arabia Saudită.
Eu aș vrea să știu de la ministrul energiei cum e posibil ca, cu cât dânsul clamează mai mult independența și securitatea energetică a României, cu atât prețul curentului, al benzinei și al gazului să se scumpească.  Ce fel de independență și securitate energetică mai e și asta?

Sursă: Varujan Vosganian. / Foto: bzi.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe