03 Octombrie 22

În vechime, creștinii aduceau pîine la altar și din acele pîini se făcea Sfînta Jertfă ...

Ce poate fi mai frumos decît o pîine? Nu pîinea aceea învelită în celofan, făcută din celofan, ci pîinea aceea din care se hrănește neamul omenesc și din care Hristos și-a alcătuit trup. Azi dimineață a face pîine încă mi se părea un lucru greu, asta după ce ieri am ars mai multe. Dar sculîndu-mă azi cu gîndul că vreau să fac o pîine frumoasă, o pîine care să placă chiar lui Dumnezeu, mi-am zis că pîinea bună se face măcar cu o mică rugăciune, că doar aceea este pîine. Și am primit secretul, pe care îl împart cu voi, al pîinii simple pe tigaie, sau cum îi mai spun bătrînii - turta.
Puneți în apă călduță niște botcală (drojdie - mă înnăduș să citesc cuvîntul maya, acest cuvînt de care nici Dumnezeu, în toată Biblia, nu a auzit), adăugați făină cît să faceți ca o smîntînă călduță, apoi lăsați pînă începe să facă bulbuci. Presărați făină și frămîntați pînă nu se mai lipește de mîini - apoi lăsați iar să stea sub un prosop.
Acum, cel mai mare secret - tigaia. E bine să fie groasă, dar nu o înfierbîntați prea tare (cum am făcut eu ieri), ci atît cît sa nu ardă făina pe ea, ci doar să se îngălbenească. Faceți turta subțire și găuriți cu furculița, ca sa nu facă beșici nu prea frumoase.
Știați de ce pîinea e rotundă? Că preînchipuie Universul în care a venit Hristos, dar și desăvîrșirea firii Dumnezeiești. Dintr-o pîine rotundă se taie Trupul lui Hristos în patru laturi, care preînchipuie întruparea, adică limitarea materiei, dar o materie care poartă în sine, neamestecat și nedespărțit, firea lui Dumnezeu. Drojdia? E și aceasta importantă din punct de vedere simbolic, adică pîinea dospită pe care o folosesc creștinii, nu azima nedospită, căci aceasta preînchipuie lucrarea Duhului Sfînt care pe toate le sporește.
În vechime, creștinii aduceau pîine la altar și din acele pîini se făcea Sfînta Jertfă. Această practică se mai păstrează pe alocuri în România - o practică sfinta, întărită prin pomenirile ce se fac la Vohodul mare, cînd iese preotul cu darurile și zice: “Pe cei ce au adus aceste sfinte daruri și pe cei pentru care s-au adus să-i pomenească bunul Dumnezeu întru împărăția Sa”. Așadar, coacerea pîinii era o îndeletnicire a tuturor creștijilor și aducerea pîinii la biserică era parte inportantă din cult.
Și o specificare: pîinea nu este sfințită și nici închinată altarului decît după ce se fac asupra ei rugăciunile de taină la Proscomidie. Cred însă că numele Sfînt al lui Hristos pe fața unei pîini este cea mai potrivită podoabă și un prilej de binecuvîntare și bună cuviință a actului mîncării.
Aș vrea să nu mai aud vorbe rele despre pîine și să nu mai văd ”pîine” feliată învelită în plastic. Pentru asta ar trebui ca toți să revenim la coptul pîinii. Nu e greu deloc! V-am și învățat cum.

Părintele Savatie Baștovoi.

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe