20 Octombrie 20

ÎN TIMPUL SPOVEDANIEI DUHUL SFÂNT TRANSMITE ENERGIA SA PRIN MÂINILE PREOTULUI ASUPRA PENITENTULUI

   Conştient de importanţa acestei Taine, părintele Dumitru Stăniloaie explică cum Duhul Sfânt îşi transmite energia Sa, harul Său, asupra celui care se spovedeşte, prin mâ inile preotului. Chiar mulţi preoţi nu sunt conştienţi cât de mari sunt puterile pe care le deţin şi câtă energie posedă prin Taina Preoţiei.
   „Prin mâna omului se scurg puteri spirituale asupra altui om, fie direct prin trup, fie prin altă materie. Că ci trupul omenesc este constituit din simţuri, în care spiritul şi trupul sunt nedespărţite.
   Cel ce transmite această putere ce se scurge prin mână este subiectul care gândeşte şi voieşte, adică un subiect cu o bază spirituală; puterea ce se scurge prin trupul celui ce acţionează asupra altuia merge până la spiritul celui din urmă. Cei doi întâlnindu-se prin simţiri, se întâlnesc prin spirit.
   Dar puterea ce o transmite omul prin trupul său nu e numai a spiritului şi a trupului să u, ci şi o putere cu mult mai mare, ce străbate prin ele. Este puterea Duhului Dumnezeiesc, cu care el se pune de acord şi că reia i se deschide prin credinţă în ambianţa Bisericii....
   De aceea Taina se săvârşeş te la întâlnirea a două subiecte umane deschise prin credinţa Duhului Sfânt, lucrător în ambianţa Bisericii, întâlnire care se prelungeşte şi în atingerea trupească directă între ele sau prin mijlocirea unei materii.
   Nu materia, şi nici cuvintele rostite sau gesturile săvârşite, luate în ele însele, constituie Taina, ci ea se constituie în întâlnirea în credinţă a celor două persoane în ambianţa Bisericii plină de Duhul Sfânt şi în atingerea trupească între cele două persoane, o dată cu mărturisirea prin cuvinte a acestei credinţe a lor: a uneia care săvârşeşte Taina şi a alteia care o primeşte”. - (Pr. D. Stăniloaie, Dogmatica, vol. III, Editura Inst. Biblic al Bisericii Ortodoxe, Bucureşti, 1978, pag. 8)
 
Extras din: Protos. IOACHIM PÂRVULESCU Stareţ al Sfintei Mănăstiri Lainici – Gorj- SFÂNTA TAINA A SPOVEDANIEI PE ÎNŢELESUL TUTUROR - Mănăstirea Lainici – Gorj 2000
Foto Credit: biblia.citateortodoxe.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe