24 Octombrie 20

„În temple și biserici nu putea intra nici măcar un om care nu era în duhul Bisericii.”

   Despre primele veacuri creștine, despre hienele din ziua de azi care pândesc o imagine „spectaculoasă” pentru a mai fabrica iar o știre falsă, despre ceea ce ar trebui să căutăm în Biserica lui Hristos, în comuniunea liturgică pe care ne-o oferă Sfânta Liturghie.

   „În primele veacuri creștine, pe vremea când ortodoxul trăia cu adevărat în Hristos, în temple și biserici nu putea intra nici măcar un om care nu era în duhul Bisericii. Epitropii și diaconii, care aveau măsura vederii cu duhul, se îngrijeau ca nimeni din cei care participă la rânduielile sfinte să nu fie tulburat, împrăștiat sau cu mintea la altceva decât la Împărat. Așadar, cei însărcinați nu lăsau să intre în Biserică decât pe cei care veneau pentru rugăciune și pentru unirea cu Hristos. Vizitatorii de ocazie, creștinii căldicei, vânătorii de drame și senzații tari, cârtitorii și "inspectorii", nu aveau pur și simplu voie să intre în casa Domnului în timpul slujbelor. Și stau și mă întreb, legat de situațiile din această perioadă, prin care preoți, ortodocși, monahi și slujitori ai bisericii sunt turnați de vizitatori răuvoitori, puși pe fapte mari, pentru binele societății (indivizi care abia așteaptă să te prindă în Biserică fără mască, fără să respecți distanța socială, Împărtășindu-te de Hristos), de ce acești vânători de amenzi și plângeri la poliție, îndrăznesc să treacă pragul locașurilor de cult. Ba mai precis, de ce sunt lăsați. În Biserică se vine pentru Hristos, nu pentru a face dreptate, a turna, bârfi, cârti și comenta. E valabil și pentru cei care vin la slujbe aiurea, doar ca să se întâlnească cu vecinii sau să trăncăne aiurea.

   N-ai liniște că niște unii se roagă liniștiți și Îl așteaptă pe Hristos la Liturghie? Nu poți dormi noaptea din cauză că unii priveghează în mănăstiri și cer iertare de Sus inclusiv pentru de-ăștia ca tine? Nu te simți un om moral, drept, de omenie, dacă nu torni la poliție "neregulile" din Biserică, impuse de un stat anticreștin? Ia cu pâine și vezi-ți de treabă. Fă ceva constructiv: ajută un flămând, îngrijește un bolnav, fă măcar 1% din ce face Biserica pe care o prigonești și apoi permite-ți să pârăști un act absolut inofensiv, asumat și conștient.

   Mai zic o dată: în Sfânta Biserică ar trebui să intrăm cu toții pentru Hristos. Nici măcar pentru noi înșine sau cei dragi. Ci pentru El, în speranța că va sălășlui până la finele vieții în inimile noastre asediate de atâta ură!”
 
un text foarte bun care aparține doamnei Hetti Adriana Benedek
Foto credit: pixabay.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe