28 Octombrie 20

În prima imagine aveți un înger în trup. În cea de-a doua o batjocură la adresa celui dintâi. DE CE?

   Delia Matache, al cărei tată este chiar monah în Sfântul Munte Athos, apare într-un videoclip purtând o vestimentație inspirată din veșmintele schimonahilor.
   Schimonahii reprezintă acea "elită" a monahilor (călugărilor) ce sunt mai aproape de cer decât de pământ datorită viețuirii lor extreme, în pustnicie, în cel mai aspru post, în mai multe ore de rugăciune decât de somn și într-o luptă pe față cu diavolul. Nu orice călugăr este schimonah. În cărțile de slujbă (Molitfelnic) există chiar o rânduială deosebită pentru cei care îmbracă veșmântul "Schimei Mari", numit și "Marele și Îngerescul Chip"-denumirea spunând totul despre ceea ce presupune viața unui asemenea monah.
   Păcatul ei de netăgăduit!? Faptul că se face instrument al satanei, schimonosind acest îngeresc chip simbolizat de veșmântul schimonahilor. In videoclip, Delia a imbracat un hanorac ce imita "cuculul" ( o gluga ascutita la varf cu felurite simboluri) si analavul (vesmantul asemanator cu epitrahilul preotilor, de asemenea inscriptionat), elemente vestimentare pe care obligatoriu le poarta schimonahii.
   Este de neconceput faptul că acest chip al înfrânării a ajuns a fi purtat și batjocorit de toți desfrânații...Ne aflăm într-o mizerie morală de nedescris, de am mers atât de departe. Sunt ei teologi care nu știu prea multe despre Schima Mare și teologi care se cutremură a privi la un om îmbrăcat în acest veșmânt. Iată, cum diavolul a împărtășit el această taină printre desfrânații vremurilor, doar pentru a batjocori ceea ce le pricinuiește mare durere prin pustietăți.
   Deja pe preoți, o altă categorie de a căror putere si îngerii se cutremură, nesocotită uneori chiar și de ei înșiși prin viețuirea ca oameni și mai puțin ca sfinți, îi târa de mult prin mizeria mediatică, această hazna a dejecțiilor satanicești de tot felul, din care sorb cu sete toți cei străini de tainele Bisericii, neîndulciți de harul lui Dumnezeu, de care se lipsesc Liturghie de Liturghie prin absența lor.
   Este rușinoasă decăderea noastră din cinstea în care Dumnezeu ne-a așezat. Este rușinos a nu profita de dragostea puținilor slujitori vrednici ce ne-au mai rămas pentru a ne mărturisi păcatele care ne despart de Dumnezeu. Este rușinos a nu urma sfinților care deși îndulciți cu patimi și desfrânări s-au ridicat prin hotărârea lor mai presus de îngerii din ceruri. Avem atâtea chipuri de viețuire bineplacuta lui Dumnezeu în jur și nu cercetăm pe niciunul cu gândul de a-i urma, ci rămânem cu privirile ațintite spre mizeria de pe ecranele televizoarelor și a telefoanelor prin care diavolul batjocorește tot ceea ce i se opune.
 
Sursă: Părintele Daniel Șovăială / foto: national.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe