05 August 20

Iata doar cateva mostre din mozaicurile aurite care acopereau odinioara interiorul bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.

   Atunci cand a fost construita in forma actuala, in anul 537, basilica dedicata Sfintei Intelepciuni Divine (Sofia), era cea mai mareata si impresionanta catedrala din intreaga lume crestina, si asa a ramas timp de multe secole.

   Intreaga suprafata interioara era acoperita cu superbe reprezentari si icoane realizate in mozaic aurit, asemeni celor din imagini. Zeci si zeci de mii de metri patrati de mozaicuri magnifice, din care foarte putine au supravietuit pana azi...Din pacate, dupa cucerirea Constantinopolelui de catre turcii musulmani in 29 mai 1453, majoritatea acestor mozaicuri au fost distruse fara mila sau acoperite cu alte materiale de catre cuceritorii musulmani, pe care reprezentarile religioase crestine ii deranjau profund.

   Pentru a o putea transforma in moschee si a o folosi in cultul islamic, turcii crescatori de capre, care pana atunci traisera mai mult in corturi prin stepele Asiei Centrale, au distrus dupa cucerire opere de arta religioasa de valoare inestimabila, si au desfigurat definitiv una dintre cele mai frumoase si importante biserici ale Crestinatatii, si unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului universal. Rusinos.

...

 
scrie Andrei Dinca pe un site social. / foto credit: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe