27 Mai 22

Iată ce face ca dezinformarea din aceste zile de la TV și radio să îşi dubleze intensitatea.

În această perioadă a războiului dintre Rusia și Ucraina suntem efectiv atacați cu informații care au ca scop dezinformarea și propaganda de război. Acest lucru este unul OBIȘNUIT într-un conflict armat, acesta amplificându-se și mai mult în România acestor zile, dat fiind faptul că războiul este destul de aproape de noi.

Jurnalista Cora Muntean a publicat pe un site social o explicație extrasă din cartea de mai sus (vezi foto), ea menționând faptul că aceasta a ajutat-o să treacă mult mai ușor peste acest tăvălug informațional real sau nu.

Iată mesajul integral:

„Nu am citit această carte, ci am studiat-o, frază cu frază, ani în șir. Poate că și datorită acestei cărți, reușesc să fac față, cât de cât, manipulărilor.
Am scos un fragment din carte. Este despre operațiunea „Bosnia“, gestionată de agenţia privată de relaţii cu publicul Ruder Finn  Global Public Affairs:
Jacques Merlino l-a intervievat pe directorul agenţiei Rudder Finn, în biroul său de pe M  Street, la Washington D.C., şi împrumutăm  de  la  el  confidenţele  acestui personaj,  numit James Harff.
Societatea, spune el, acţionează cu ajutorul unui fişier,  al unui computer şi al unui fax. Fişierul  conţine  câteva  sute  de  nume:  ziarişti,  oameni politici,  reprezentanţi  ai  asociaţiilor  umanitare,  universitari.
Computerul triază acest fişier conform unor teme încrucişate, pentru a găsi teme eficiente. Faxul trimite informaţii precise tuturor ţintelor selecţionate.
„Meseria noastră", spune James  Harff,  „este aceea  de  a disemina informaţii (...). Viteza reprezintă un element esenţial. Imediat ce o informaţie devine bună pentru noi, trebuie să o ancorăm imediat în opinia publică. Căci ştim perfect că prima afirmaţie e aceea care contează. Dezminţirile nu au nici o efica citate". (...)
În cazul de faţă, ceea ce reţine atenţia este înlănţuirea intenţiilor:
-  scopul este acela de a lovi o anumită parte din conflict;
-  pentru aceasta, trebuie ca opinia publică să ceară lovirea acelei părţi;
-  drept care, acea parte trebuie să fie antipatizată de opinia publică;
-  deci, trebuie să comită atrocităţi spectaculare;  dacă nu comite atrocităţi care să se poată filma şi exploata cu uşurinţă:
-  pe de o parte, se vor inventa;
-  pe de altă parte, vor fi comise de alţii şi puse în seama ei.
Altfel spus, suportul operaţiunii de dezinformare va fi, de această dată, fabricat de la început şi până la sfârşit:
-  în consecinţă, partea vizată e lovită;
-  dar trebuie  să  se justifice, a  posteriori, aceste  lovituri care ies din uzanţele  țărilor civilizate:  atunci,  dezinformarea îşi dublează intensitatea.” - a scris Cora Muntean.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe