28 Octombrie 20

Grigorie Pijin: Hristos este iubit de tineri?

   De multe ori pe acest site am publicat articole dedicate în mare parte și tinerilor, multe articole cu succes, altele cu mai puțin succes, cert este că unul din motivele pentru care exista deinteres.ro, este faptul că pe acest site se vrea să se transmită că Hristos este singurul cu adevărat „cool” (în limbajul adolescentin), nu un anumit gen muzical, nu sportul, nu altceva....Dumnezeu este deasupra a tot ceea ce a fost, este și va fi. Ori, cum poate fi transmis acest mesaj decât de un tânăr iubitor de Hristos?

   „Tot timpul m-a surprins tânărul Ioan, viitorul Ioan Evanghelistul. De ce? Deoarece a fost la fel ca noi, un tânăr simplu și cu o personalitate puternică.

   Ioan a fost un tânăr printre cei 11 apostoli adulți. Era cel mai tânăr, avea 18 ani, asemenea multora dintre noi. Cu toate acestea, el a fost, dintre toți apostolii, cel mai iubit de către Mântuitorul. El a fost singura persoană care a fost prezent în toate momentele din viața lui Hristos, de la Cana Galileei și până când și-a dat Hristos Duhul pe cruce.

   Însă, oare ce a iubit atât de mult Hristos la acel băiat?

   A iubit curiozitatea lui. De tânăr a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul, dorind să afle mai multe despre acel Mesia tot promis care nu mai ajungea.

   A iubit ascultarea lui. Chiar dacă avea o „afacere” cu pește, el a lăsat tot ce avea pentru Hristos.

   A iubit și a înțeles firea orgolioasă a lui Ioan. De multe ori, ucenicul și-a arătat furia sa chiar și în fața lui Hristos, dar El l-a înțeles, deoarece vârsta își spunea cuvântul.

   A iubit sinceritatea și prietenia lui. De aceea, Hristos îl ia, alături de alți doi apostoli, să vadă cele mai tainice minuni pe care le va înțelege mai târziu.

   A iubit și a înțeles și gândurile lui Ioan de viitor, deoarece așa sunt tinerii. Ioan îi cere lui Hristos să stea dea dreapta Lui când va deveni Împărat peste Israel. Era normal. Orice tânăr visează la funcții mari și la celebritate, chiar dacă Îl cunoaște și pe Iisus.

   A iubit atașamentul lui Ioan. El este cel care se pune pe pieptul Mântuitorului la Cina cea de Taină, iar Hristos nu îl oprește, ci îl lasă, deoarece știe că orice tânăr are nevoie de dragoste.

   A iubi curajul și nepăsarea lui față de moarte. Ioan îl introduce pe Petru în curtea Arhiereului pentru a vedea cum este judecat Hristos. Pe lângă asta, el este singurul apostol care se apropie de crucea lui Iisus și ascultă ultimele vorbe încurajatoare ale Mântuitorului.

   Aceste calități le găsim și în noi. Nimic nu l-a împiedicat pe tânărul Ioan să fie lângă Hristos, cu calitățile, dar și cu patimele sale. Un tânăr, un băiat de 18 ani, despre care nimeni nu a crezut că va fi atât de important, că va fi la fel ca Petru sau Matei, a ajuns prima persoană căreia i se atribuie denumirea de TEOLOG.

   În Biserica Ortodoxă sunt trei persoane care au primit această titulatură de „teolog” și primul este un tânăr, Ioan Teologul și Evanghelistul.

*Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Evanghelistul la data de 8 mai.”
 
de Grigorie Pijin, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe