17 Ianuarie 21

Gândesc, sunt român: Catedrala Mântuirii Neamului - cel mai mare monument dedicat eroilor din România.

   „Numele Catedralei este, de fapt, „o manifestare de recunoștință sau de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare” după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență (1877), a Primului Război Mondial și după Unirea cea mare din 1918.
   „Mântuirea în expresia Catedrala Mântuirii Neamului nu se referă la mântuirea ontologică a omului în Hristos, pentru că această mântuire nu depinde de locul unde este amplasată o biserică ortodoxă”, a subliniat Patriarhul României.
   Catedrala este „un simbol spiritual naţional”, dedicat eroilor neamului, care „prin jertfa lor”, după cum spunea Patriarhul României, „au dus la învierea neamului ca realizare a unităţii, a reîntregirii poporului român şi a formării statului naţional român”. La sfințirea catedralei, în noiembrie 2018, Preafericirea Sa a așezat „cu evlavie şi recunoştinţă” în piciorul sfintei mese „numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
   „Pe lângă eroii cunoscuţi există o mulţime de eroi necunoscuţi ai neamului românesc care au fost înmormântaţi în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuţi de Dumnezeu”, a mai spus părintele patriarh Daniel.” - un text care aparține paginii Gândesc, sunt român, Facebook.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe