25 Ianuarie 22

File de poveste duhovnicească - Eleonora Ianculescu, ctitor mănăstirea Ianculesti

Inaltpreasfințitul Părinte Teodosie a săvârșit pe 10 decembrie 2021, slujba de înmormântare pentru Eleonora Ianculescu - ctitora Mănăstirii Ianculești și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhiereasca la Mânăstirea Ianculești din satul Șoimari, județul Prahova.
În cele ce urmează vom reda pe scurt, file din istoria mănăstirii Ianculești, care ne arată clar legătură strânsă a Inaltpreasfințitul Teodosie (foto), Arhiepiscopul Tomisului cu acest Sfânt lăcaș din județul Prahova.

"Mănăstirea Ianculești este situată la o distanță de cca. 35 km de Ploiești pe ruta Ploiești – Vălenii de Munte, cu deviere la dreapta în zona Comunei Măgurele cca. 20 km spre Comuna Șoimari.
Ideea înființării Mânăstirii Ianculești aparține ctitorilor acesteia și anume, doamnele: Ec. Eleonora Ianculescu și Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiești, care au dorit că lângă casa părinteasca din Comuna Șoimari – Județul Prahova să fie înălțată o sfântă mănăstire, în amintirea defuncților părinți (Victoria și Bucur Ianculescu), donând în acest scop 32 ha teren (agricol și forestier).

Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvântarea duhovnicului, respectiv a Pr. Prof. Constantin Galeriu, apoi binecuvântarea P. F Patriarh Teoctist care l-a delegat pe I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie cu realizarea acestui obiectiv.

Bisericuța din lemn a Mânăstirii Ianculești a fost adusă prin grija I.P.S. Teodosie și P.S Varsanufie din Comuna Lunca, județul Hunedoara, ca danie a credincioșilor de acolo.

Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficială a acestei Sfintei Mânăstiri, slujba fiind oficiată de către I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, P.S. Ambrozie episcop vicar patriarhal (delegat din partea patriarhiei), Pr. Protoiereu Ilie Vasile, P.C. Arhimandrit Nicodim starețul mânăstirii Crasna și un frumos sobor de preoți și monahi.( sursa text: ianculesti.ro)

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit acum două zile după săvârșirea Slujbei parastasului despre ctitora mănăstirii”Ianculești” – domnișoara Eleonora Ianculescu:
”O femeie plină de talent, de sensibilitate, a scos și două volume de poezii foarte frumoase. Mai are încă adunat material și voi scoate și al treilea volum, așa cum a vrut ea să fie o triologie.     Iubea pe Dumnezeu, biserica, iubea oamenii. Și iată pentru că a iubit biserica mai mult decât s-a iubit pe sine, ea și sora ei au Făcut această danie - au dat moștenirea de la părinții lor, să fie spre pomenirea lor, a tuturor pentru că grea viață au dus. Tatăl lor a fost la canal câțiva ani. L-am găsit în pomelnicul celor ce au Făcut muncă silnică la canal. S-a mângâiat că este trecut în pomelnicul celor care au suferit acolo. Mama lor era o femeie înțeleaptă, care a avut grija să le dea la scoală. Fiecare s-a înscris la o scoală la care a fost pasionata, au fost exmatriculate ca fiice de chiabur și de pușcăriaș. Și s - au dus acolo unde au putut. Fiecare a început o facultate și a trebuit să plece să înceapă alta, dar a terminat vrednica ctitora de astăzi că economistă și a fost pasionată de cântari. și a cântat în corul bisericii din Ploiești unde a slujit Părintele Galeriu și apoi corul Casei de Cultura din Ploiești  a selectat-o pentru multe turnee în tară și în străinătate. A făcut canto, era foarte pasionată.
Sora ei studiase iată violancel și făcuse dreptul, a fost juristă și a intrat și pe scena sora ei.
Au fost două femei sensibile care au iubit frumosul și frumosul nu l-au găsit nicăieri mai bine exprimat decât în Biserică.
De aceea nu lipsea de la slujbele de duminică, nu lipsea niciodată de la Prohod. Iată era prima cântăreață la Prohodul Invieriii și Maicii Domnului.
Mie când îmi aducea urarari mereu îmi aducea urări cântate. Și iată am ținut o legătură de prin 1996 cu cele două până când sora ei s-a mutat.
Părintele Galeriu care mi-a făcut legătură a spus să am grija de ele. Numai dânsa era deschisa spre dialog, sora ei era mai interiorizată. Și iată I-a plăcut dialogul pe care l-am avut și mi-a dat canon să am grija pentru că această donație nu este una obișnuită- puteau să vanda jumătate, să păstreze o părticică. Cât trebuie pentru o biserică? Să păstram un hectar, dar aveau 50 și pe toate le-au dăruit bisericii și pădurea care este aici lângă și izvorul atât de bun de aici.

Și iată, veneam destul de des aici. Cât a trăit sora ei se sprijin ea una pe alta, apoi după ce sora ei s-a dus trebuia să țin eu dialogul în fiecare seara și nu îmi părea rău îmi făcea rezumatul zilei, îmi mai aduce a niste versuri și era un dialog plăcut care îmi lipseşte acum.
Când a mers la spital, dar Înainte de a merge la spital am venit aici și am spovedit-o și s-a dus a doua zi la spital. Se spovedea în toate posturile, venea la Constanța sau veneam eu aici.
Si iată am ținut o legătură atât de strânsă pentru că nu puteai să te desparți, avea și o cultura frumoasă. Îmi recitea versuri din diverși poeți classici. Aveai cu cine să stai de vorbă și te intreținea la un nivel intelectual foarte înalt. Avea multă agerime în mintea ei.
Iată asa a fost cum spun și în împrejurimi, iar mulți oameni de valoare veneau la ea. Erau mulți oameni, prieteni deosebiți care o inconjorau cu dragoste pentru că avea dragoste de Dumnezeu, de biserică, de oameni și de tot ce era frumos.
Și iată, se desparte de noi, dar rămâne în cadrul acesta părintesc, care a fost confiscat. Eu I-am dat bani să își revendice toate aceste moșteniri ale sale. I-am dat și avocat să o însoțească și așa a făcut să își redobandeasca  toate terenurile care au fost confiscate. Nu aș fi putut să lipsesc astăzi. (...)"

Ierahul Tomisului a mărturisit că Părintele Stareț Benedict I-a făcut o mare bucurie pentru că a adus oasele si crucea părinților lângă mormântul fiicei lor, să fie toți împreună si pomeniti în vatra părinteasca,"unde au trudit și muncit."
Iată ea, Eleonora a fost cea mai tare, cea mai chibzuită, de aceea a rămas sa ducă mai departe moștenirea părinți săi și a bunicilor săi pe locul acesta. "

Crucea de mormânt a fost pregătită și adusă prin purtarea de grija a InaltreasfintituluiTeodosie pentru ambele surori.
De asemenea, în predica Inaltpreasfintitul a anunțat că va avea grija să publice cel de-al treilea volum de poezii al ctitorei Eleonora postmortem, așa cum ea își dorea- să publice o triologie.
La finalul slujbei Inaltpreasfintitul Teodosie a anunțat că vă poposi din nou, la Mănăstirea Ianculesti ,din satul Șoimari pentru slujba de parastas de 40 de zile pentru Eleonora Ianculescu- ctitora Manastirii. Sursa video: Pagina de facebook a Arhiepiscopiei Tomisului si Radio Dobrogea, preluare: https://fb.watch/9PnPgVVoRI/

De asemenea, dragostea și primirea călduroasă a Părintelui Staret Benedict determina  pe credinciosi să revină la această Sfânta Mănăstire care oferă în toate duminicile și sărbătorile, o masa caldă tuturor care îi calcă pragul, iar invitația Părintelui Staret este de fiecare data aceasta: ”Va rog sa mergeți acum cu toții în sala de mese.” Exact ca un părinte care are necontenit purtare de grijă față de toți copii săi, Părintele Benedict uneori oferă și un mic dar pentru drum – o plasuta cu fructe, dulciuri și o sticla de apa.

În această Sfânta Mănăstire zilnic se săvârșește Sfânta Liturghie, iar pentru locuitorii din zonă este o mare binecuvântare și bucurie să aibă așa preoți grijulii și Sfânta Liturghie zilnic.

Date de contact:  Manastirea Ianculesti
Com. Soimari, sat Soimari, nr. 603A
Cod postal 107560
Jud. Prahova, Romania
E-mail: manastirea@ianculesti.ro
CUI: 18029352
Cont lei RO78RNCB0211011945030001
Cont euro RO51RNCB0211011945030002
BCR Valenii de Munte                    


1.Website-ul Manastirii: ianculesti.ro
2.pagina oficială de Facebook: Mănăstirea "Ianculești" Șoimari, Prahova           \
3.numărul de telefon al Manastirii Ianculesti, sat Soimari, judetul Prahova: 0721375345

Text: Mara Negulescu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe